TÚRABÁZIS.hu

Nádas-tó (kiszáradt)

Látnivaló adatok:

Nádas-tó (kiszáradt)  látnivaló fényképének a helye
neve:
Nádas-tó (kiszáradt)
jelentőség (1-6):
6.Helyi települési kevésbé jelentős jelentőségű látnivaló 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.51365 E18.91156 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Budakeszi (Pest megye)  településtől 1 km-re
hely címe:
külterület  
elérhetőség:
szabad 

látnivaló a web-en, közösségi médiában:


Látnivaló bemutatása:

A levéltári kutatások során talált dokumentumok szerint a terület az elmúlt évszázadban vizes élőhely volt, melyet facsoportokkal övezett nedves kaszálók és legelők szegélyeztek. Az 1965-ös légifelvételek szerint a tóban víz van. Akik régebben élnek a településen, még emlékeznek, hogy az 1990-es évek közepén még az általános iskolások és gimnazisták környezetismereti és biológiai oktatás keretében gyakran látogatták a tavat, amelyben akkor még itt-ott szabad vízfelületek is mutatkoztak. Napjainkra ugyan ezek teljesen eltűntek, de tavaszi hóolvadások, vagy hosszantartó csapadékos időszak után a tó egyes pontjain kisebb fakadóvizek és zsombékos területek jelennek meg.

A tó kiszáradásának egyik oka a mesterséges módon felgyorsított feltöltődés és ezzel párhuzamosan a csurgalékvizek más irányú elvezetése volt. A száradó Nádas-tó jelentős része mára a vízi élet szempontjából lepusztult, degradált állapotba került. A tervekben szereplő célállapot egy olyan nyílt vízfelület és vizes élőhely létrehozása, melynek vízellátása folyamatos és természetes módon biztosított.

Az előzetes felmérések nyomán megállapítható, hogy a Nádas-tó és a környezetét alkotó védett terület (16,3312 ha) rehabilitációja esetén egy több mint 6-ha-os, részben szabad vízfelülettel rendelkezõ tavat lehetne kialakítani. Ez a teljes terület közel 40%-a! Ehhez kapcsolódna a fás és gyepes területek fenntartása, illetve a természetes növényzet regenerációjának (a szukcessziónak) beindítása. Az előzetes tervek szerint a tó nyugati részén lévõ fűzesek „fűzes szigetek” formájában maradnának meg, az egyes szigeteket fahidak kötnék össze, így a tó ezen részei bejárhatók lennének. A tó északi oldalán elhelyezkedő, ugyancsak fűzes „Madársziget” viszont csak csónakkal lenne megközelíthető, és madárvédelmi terület lenne, melyet a látogatók csak kutatási, természettudományos megfigyelési céllal közelíthetnének meg. A tó rehabilitációjának tervezésekor fő szempont lesz, hogy a meglévő fűzesek, valamint a tó- és sziget-szegélyeken megmaradó nádasok világába csak a legkisebb mértékben avatkozzunk bele. Az ilyen területen természetszerűen előforduló halfajok betelepítése a biológiai egyensúlyt, az „élő vizet” szolgálja majd — természetes védelem szúnyogok ellen!


Ajánló:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary budakeszi pest pest tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: