TÚRABÁZIS.hu

Bogácsi kaptárkövek

Látnivaló adatok:

Bogácsi kaptárkövek  látnivaló fényképe
neve:
Bogácsi kaptárkövek

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.91949 E20.54336 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Bogács (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)  településtől 1.4 km-re
hely címe:
külterület 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

A Bükkalja térsége régóta lakott, erre bizonyíték Cserépfalu határában, a Suba-lyuk barlangból előkerült 60-70 ezer éves neandervölgyi ősember leletek. De talán az első komolyabb, mai napig fennmaradt, jól látható nyomot valószínűleg a kora-népvándorláskorban itt megjelenő ismeretlen népesség hagyta, akik a Bükkalja 72 riolittufa-tornyába mintegy 473 sziklafülkét faragtak. E különleges földtani és régészeti-néprajzi értékeket képviselő sziklaalakzatok a kaptárkövek. A bükkaljai dombvidéket méltán nevezhetjük a „kaptárkövek földjének", hiszen itt található a magyarországi kaptárköveknek több, mint kétharmada.

A kaptárköveket a természet és az ember közösen alkotta meg. A felszínformáló földtani folyamatok, a tufafelszínbe mélyedő vízmosások a domboldalakat sziklás gerincekre, különálló tornyokra szabdalták, s létrehozták a föld szintjéből kiemelkedő tufakúpokat. Ezekbe a tufaképződményekbe a későbbi korok emberei fülkéket faragtak: így jöttek létre a kaptárkövek. A fülkék a kaptárkövek oldalában helyezkednek el, és olyan vakablakokra emlékeztetnek, amelyek felfelé keskenyednek, többnyire boltozatosan záródnak. A fülkék rendeltetéséről még napjainkban is megoszlanak a vélemények. A néphagyomány egységes emléket nem őriz róluk, sőt, településenként más és más a nevük is: (köpüskő, ablakoskő, vakablakoskő, bálványkő). Egyes sziklák Ördögtorony, Nagybábaszék, Nyerges, Kecskekő, Ablakoskő, Királyszéke, Kősárkány néven ismertek. A kaptárkő elnevezés a 20. században honosodott meg egységesen, pedig eredendően csak Szomolyán nevezte így a nép őket. Rendeltetésükben is megosztott a népi emlékezet: az Eger környéki hagyományok szerint a Szent István korabeli pogánylázadások elesett vezéreinek hamvait helyezték a fülkékbe, más szájhagyomány szerint viszont a török időkben méhészkedésre használták.

Nem csak a fülkék az egyetlen faragott alkotásai e sziklatornyoknak: nem egy sziklakúp tetején érdekes, lefolyó-csatornával rendelkező tál szerű mélyedéseket találhatunk, melyek igen hasonlatosak más kultúrák áldozati sziklaoltáraihoz.


Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary bogács borsod-abaúj-zemplén baz. kép fénykép fotó tbvanfoto tbtobbkepvan gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: