TÚRABÁZIS.hu

Elektromos Jelzőrendszer (EJR) Múzeum (Fertőrákos)

Látnivaló adatok:

Elektromos Jelzőrendszer (EJR) Múzeum (Fertőrákos) látnivaló fényképének a helye
neve:
Elektromos Jelzőrendszer (EJR) Múzeum
tipus:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.71333 E16.65655 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Fertőrákos  (Győr-Moson-Sopron megye) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
9421 Fertőrákos, Fő út 242/2 
elérhetőség:
bejelentkezésre (A múzeum előzetes bejelentkezés, időpontegyeztetés alapján télen-nyáron látogatható.)

látnivaló a web-en, közösségi médiában:

Hivatalos weboldal:

Személyes kapcsolat látnivalóhoz:

hely telefonszáma:
+36-99/355 067 
hely e-mail címe:
webmaster [kukacjel] vasfuggony-ejrmuseum.hu 

Látnivaló bemutatása:

A magyar-osztrák határőrizeti feladat hosszú évtizedeken át a Kelet-Nyugat közötti szembenállás folytán az egyik embert próbáló - ha nem a legnehezebb - szolgálatot rótta a magyar határőrségre. A Fertő-tó, mint különös természeti környezet a szolgálattól a szokásostól eltérő megoldásokat is követelt Egykori határőrként bajtársaimmal ezen a határvidéken teljesítettem szolgálatot: huszonhét hónapot sorkatonaként (1969. november és 1972. február között), huszonnégy évet pedig hivatásos katonaként (1974-től 1998-ig).

A rendszerváltás nyomán, különösen a schengeni rendszer életbe léptetése következtében ez a szigorúan ellenőrzött határszakasz is "ellégiesült" és megszûnt. Ez a történelmi változás magyarázza és teszi indokolttá, hogy az emlékezet számára a határőrizettel kapcsolatos magángyûjteményem Elektromos Jelzőrendszer (EJR) Múzeum néven látogathatóvá tegyem. Ezt a civil gyûjteményt több évi gyûjtőmunkával hoztam létre, és úgy gondolom, hogy az elnevezésében jelzett tartalmon túlmenően átfogó képet ad a látogatónak a teljes határőrizeti rendszer, ismertebb nevén a "vasfüggöny" mûködéséről, eszközeiről és tárgyi emlékeiről.

A határőrségi életkörülmények politikai rendszerektől függetlenül is komoly megterhelést és felelősséget jelentettek, amihez a határőr testület tisztességes magatartása társult. Az "én múzeumom" a soproni hivatalos kiállítások és levéltári gyûjtemény mellett Fertőrákoson mindenekelőtt a kirándulóknak és diákoknak segít a hidegháborús korszak térségi határőrizeti intézményének a megismerésében.


Lánivaló megközelítése:

Busszal:

1.) Soproni autóbusz pályaudvarról Fertőrákosra induló menetrend szerinti járattal (szinte minden órában indul). Fertőrákos végállomásról (Püspöki kastély) gyalog lefelé a Fő utcán kb. 450 m.

2.) Kiránduló busszal Sopron, illetve Balf irányából a Fertő-tó lejárattól 100 méterre (Fő út 242/2).

Autóval / kiránduló busszal:

1.) A 84-es főút kópházi leágazásnál Balf-Fertőrákos irányába. Balfról érkezve Fertőrákosra a Fertő-tó leágazástól 100 méterre található a Fő út 242/2.

2.) 84-es főút Sopront elkerülő út. Körzős körforgalomnál Fertőrákos irányába (Pozsonyi út). Sopronkőhidán át Fertőrákosra érkezve (Kőfejtő) a Fő utcán végig kb. 2 km-re jobbra, a kis kápolnával szemben van a Fő út 242/2.

 

Ajánló:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary fertőrákos tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanmegkozelites tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: