TÚRABÁZIS.hu

Római katolikus templom (Egerszalók)

Látnivaló adatok:

Római katolikus templom (Egerszalók) látnivaló fényképének a helye
neve:
Római katolikus templom
tipus:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.87541 E20.32385 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Egerszalók  (Heves megye) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
A falu közepén emelkedő dombon áll a templom, és tőle kb. 100 m-re a torony.  
elérhetőség:
nyitvatartási időben (Péntek - Szombat: nyáron: 18-19 óra / télen 17-18 óra; Vasárnap: 11.15-12.00)

látnivaló a web-en, közösségi médiában:

Hivatalos weboldal:

Látnivaló bemutatása:

Egerszalók a XVIII. századtól kezdve a gyógyulás helye, a zarándoklatokat egy vak kislány csodás meggyógyulásának a híre indította el.

A faluban már a középkorban is volt templom, a ma is látható barokk templom Giovanni Battista Carlone olasz származású mester tervei szerint épült 1738-ban.

Legnagyobb benső értékei a Csodatévő Mária-kegykép, valamint a rokokó faragású hordozható Mária-szobor a XVIII. századból.

A plébánia épülete szintén barokk stílusban épült 1831 és 1834 között.

XIII. Klemen pápa örök időkre engedélyezett három búcsút Egerszalóknak: Gyümölcsoltó Boldogasszony - március 25., Kármelhegyi Boldogasszony - július 16., Kisboldogasszony - szeptember 8.


Lánivaló megközelítése:

A falu közepén emelkedő dombon áll a templom, és tőle kb. 100 m-re a torony.

 

Látnivaló története:

Az 1600-as években herceg Esterházy Pál nádor „Mennyei Korona" című munkájában ír Egerszalókról, ahol egy tölgyfán „tiszteltetett ősidőktől fogva a Boldogságos Szűz Máriának éke­sen írott képe, ölében tartva a keresztfáról letétetett Megváltónak szent testét." Különös lendületet adott a kép tiszteletének egy vak leány csodálatos gyógyulása, amit aztán több csodálatos gyógyulás is követett. Ezek híre messze földre eljutott.

A csodálatos gyógyulások hitelességének megállapítására 1755-ben Barkóczy Ferenc egri püspök törvényes vizsgálatot rendelt el, melyet három egri kanonok folytatott le. A kivizsgálás során beigazolódott, hogy sok beteg meggyógyult, akiken az orvostudomány nem tudott segíteni. A betegek hálájáról tanúskodik a templomban elhe­lyezett ezüst és réz fogadalmi tárgyak, valamint mankók és botok sokasága.

A kép tiszteletére hamarosan egy fakápolna épült, majd 1738-ban felépítették a mai templo­mot Giovanni Battista Carlone világhírű olasz építőművész tervei szerint. A XVIII. század máso­dik felében kibővítették, s 1949-ben újjáépítették. 1973-ban készült el a szembemiséző oltár. A ha­rangtorony 1760-ban épült.

XIII. Kelemen pápa már 1760-ban örök időkre három búcsút engedélyezett Egerszalóknak. Gyümölcsoltó Boldogasszony, Kármelhegyi Bol­dogasszony és Kisbol dogasszony utáni vasár­napokra, valamint három alkalomra: Húsvétra, Pünkösdre és Szentháromság vasárnap utáni kedd­re, 7 évi búcsút. 1953-ban, a plébánia felter­jesztésére, dr. Czapik Gyula egri érsek hivatalosan is kegyhelynek nyilvánította Egerszalókot.

 

Kategória függő jellemzők:

épület/építmény/épület_együttes / Építés ideje:
1738

Ajánló:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary egerszalók tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanmegkozelites tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: