TÚRABÁZIS.hu

Holdvilág-árok

Látnivaló adatok:

Holdvilág-árok  látnivaló fényképének a helye
neve:
Holdvilág-árok

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.66717 E18.96716 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Csobánka (Pest megye)  településtől 1.2 km-re
 
Pomáz (Pest megye)  településtől 2.8 km-re
 
Szentendre (Pest megye)  településtől 4.9 km-re
hely címe:
külterület 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

Pomáz és Csobánka településektől északra 2km-re, Kiskovácsi "mögött" húzódik a Holdvilág-árok szurdokvölgy. A Nagy-Csikóvár, a Pörgelóci-hegy és a Lom-hegy között húzódó három ágból egyeülve vezet Kiskovácsiig. A völgyfőnél található a Meteor-létra. A völgyben taláható a Domini és a Sashegyi Sándor (= II. Ramszesz kút) forrás, melyek érintőpontjai a Pilisi Parkerdő forrásai túramozgalomnak.

A szurdok végén található a Remete-barlang (vagy Weiszlich-barlang vagy ősember-barlang), amely fölött csapadékosabb időjárás esetén csodálatos, mintegy 10 m magasságból alázúduló vízesés látványában gyönyörködhetünk.

Nagyobb esőzések után célszerű felkészülni a megáradt patak okozta nehézségekre, ilyenkor néhol még a turistaúton is bokáig lehet gázolni a vízben! Hidakon, falépcsőkön kanyarog az út, követve, avagy keresztezve a patak útvonalát mintegy 2 km hosszan.


Lánivaló megközelítése:

Közösségi közlekedéssel Pomázról menetrend szerinti helyközi autóbuszjárattal a Kiskovácsi, Kórház megállóhelyig kell utazni, majd az innen idnuló piros kereszt jelzésen kb. 400m.

Autóval a Pomáz - Pilisszentkereszt - Esztergom úton juthatsz Kiskovácsiig vagy a 10-es főútról Pilisvörösvárról Csobánkán keresztül.

 

Látnivaló története:

A Holdvilág-árok (vagy Holtvilág árok) jelentős történelmi emlékekkel bír, melyet régészeti feltárások is igazoltak. A legjelentősebb ez irányú kutatás Sashegyi Sándor (1900-1958) pomázi régész nevéhez köthető. Szerinte a völgyben több helyen emberi kezektől származó faragások, fejtések, gátépítések nyomai lelhetők fel, melyek arra utalnak, hogy ősi fémbányászat folyt a területen. Másutt hatalmas sziklák halomba rakva fedezhetők fel, melyek talán ősi sziklahalmos temetkezés maradványaira engednek következtetni. A feltárási munkák jelenleg is folyamatosak. Az itt fellelt régészeti emlékek megerősíteni látszanak azt a feltételezést, hogy már a honfoglalás kori ember is birtokba vette a völgy területét.

 

Ajánló:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary csobánka pest pest pomáz pest pest szentendre pest pest tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanmegkozelites tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: