TÚRABÁZIS.hu

Rám-szakadék szurdokvölgy és vízesései

Látnivaló adatok:

Rám-szakadék szurdokvölgy és vízesései  látnivaló fényképe
neve:
Rám-szakadék szurdokvölgy és vízesései
jelentőség (1-6):
2.Országos jelentőségű látnivaló 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.74153 E18.89443 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Dömös (Komárom-Esztergom megye)  településtől 1.9 km-re
 
Pilisszentkereszt (Pest megye)  településtől 4.4 km-re
 
Pilismarót (Komárom-Esztergom megye)  településtől 3.9 km-re
hely címe:
külterület 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

A Rám-szakadék kb. 1000 méter hosszú szurdokvölgy, a Három-forrás-völgyben fekszik. Vulkáni eredetű, andezittörmelékes. A hegyoldalban mély völgy alakult ki, a puha tufában magas, függőleges falak. Az olykor merőleges, vagy akár befelé dőlő falakon, a keményebb lávarétegekben pedig zúgók, vízesések. Mélysége több mint 35 méter, ám néhol szélessége alig 3 méter. A szurdokvölgyben egész évben folyik a víz. Felső végénél több száz nm-en találhatók suvadások (talajrétegek elcsúszása).

A Rám-szakadék közelében tanösvény található.

Magyarország legnehezebben járható turistaútvonala. Kizárólag alulról felfelé, Dömös felől Dobogókő irányába szabad rajta haladni. Az út létrákkal-korlátokkal biztosított. A túra során 112 méteres szintkülönbséget kell leküzdeni. A völgy felett magasodó Rám-hegy a bioszféra-rezervátum egyik magterülete mohákkal, zuzmókkal, kerecsensólyommal, hollóval, nyuszttal és vadmacskával. Barlangjai: Kőalja, Vízesés-alatti és feletti sziklaeresz.


Lánivaló megközelítése:

Dömösre Volánbusszal juthatunk el Budapestről vagy Esztergomból, vagy hajóval a Dunán. Dömös irányából a zöld sáv jelzésű turistaúton érhetjük el, a Malom-patak mentén. A Lukács-árkon keresztül térhetük vissza a Szőke-forrás-völgybe.  

Látnivaló története:

A miocén korban tenger borította, vulkáni lávakitörés folyamán alakult ki kb. 14-15 millió évvel ezelőtt. A felszíni hatások miatt évmilliók során fokozatosan erodálódott. Sokan a közelben kutatják Ősbuda Várát.  

Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary dömös komárom-esztergom kesz. pilisszentkereszt pest pest pilismarót komárom-esztergom kesz. tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanmegkozelites tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: