TÚRABÁZIS.hu

Tabáni tanösvény (Budapest I. kerület)

Látnivaló adatok:

Tabáni tanösvény (Budapest I. kerület) látnivaló fényképe
neve:
Tabáni tanösvény
tipus:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.49460 E19.03609 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Budapest I. kerület  (Budapest főváros) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
Budapest, Tabán városrész, Orvos lépcső 
elérhetőség:
szabad 

látnivaló a web-en, közösségi médiában:


Látnivaló bemutatása:

A tanösvény mintegy egy kilométer hosszú és az Orvos lépcsőtől indul.

Célja, hogy az ide látogatók megismerkedhessenek a Kárpát-medencében őshonos és a terület klímájához alkalmazkodott különleges, ritka és közönséges fajokkal is. Az új ösvényre 20 fa, 174 cserje és 100 gyepalkotó fajt telepítettek a szakemberek. Összesen 100 állomás tekinthető meg a sétaúton, az egyes állomásokon tájékoztató táblák adnak felvilágosítás az élőlényekről. A szakemberek madár- és denevérodúkat is elhelyeztek a parkban. Az ösvényen színes állati lábnyomok vezetnek végig, így már a legkisebbek is megismerhetik az egyébként rejtőzködve élő állatok nyomait.

Növényanyaga rendkívül fajgazdag, a legidősebb példányok a tölgyek, többféle juhar, hársak, vadgesztenyék, ostorfák, japánakácok és platánok. Néhány idős magas kőrist, törökmogyorót és sajmeggyet is találunk. Valamivel fiatalabbak a virágos kőrisek, júdásfák. Az Orvos lépcső felőli lejtőn mézesfák, többféle berkenye, egy fekete dió és egy óriási császárfa , a Rácz-Fürdő közelében a törökmogyoró csoport és egy csodás cserszömörce említendő. A ritkábban előforduló fajok közöl a vasfa, a tarkalevelű hegyi juhar, néhány szép gyertyán, tölgy és csörgőfa sem hagyható ki a felsorolásból.


Látnivaló története:

A botanikai tanösvényt 1998-ban alakították ki a park Orvos lépcső felöli oldalánál Horváth Gábor tervei alapján.

2014-ben a Budavári Önkormányzat Kerényi-Nagy Viktor tervei alapján és irányításával felújította.

 

Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary budapest i. kerület tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: