TÚRABÁZIS.hu

Gellért-hegy (Budapest XI. kerület)

Látnivaló adatok:

Gellért-hegy (Budapest XI. kerület) látnivaló fényképének a helye
neve:
Gellért-hegy

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.48713 E19.04348 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Budapest XI. kerület  (Budapest főváros) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
Budapest XI. és I. kerület, Döbrentei tér - Hegyalja út - Sánc utca - Szirtes út - Kelenhegyi út - Szent Gellért rakpart által határolt terület 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

A Duna budai oldalán helyezkedik el, 139 m-re emelkedik a Duna fölé (tengerszint feletti magassága 235 m), Budapest látképének egyik meghatározó eleme. A hegy nagy része látogatható parkterület.

A park egész területében természetvédelmi terület, többek között olyan ritka növényeknek ad otthont, mint például a fokozottan védett csikófark (Ephedra distachya) és a Magyarországon egyedül itt található sárgás habszekfű (Silene flavescens).

A védett parkterületnek gazdag madárállománya van, amit télen lelkes önkéntesek védenek etetéssel.

A hegy látképét jelentősen meghatározza a hegytetőn levő gellérthegyi fellegvár, közismert nevén a Citadella és a Szabadság szobor. Az ide felsétáló látogató gyönyörködhet a világörökség részét képező budapesti panorámában, ami kedvelt turista látványosság is egyben.

A hegy lehetőséget nyújt az ide látogatóknak kellemes sétákra erdős környezetben, továbbá a hegy tetején kialakított ligetes területen a minden évben kiültetésre kerülő szemet gyönyörködtető virágágyások mellett a padokon megpihenve felüdülést talál a hétköznapok rohanásában megfáradt lélek.

A hegy déli oldalán található az egyedülálló csúszdás játszótér, a lejtőn kialakított játszótéren 5 különböző csúszda (csőcsúszda, egyenes csúszda, kanyargós csúszda, hullámos csúszda, széles kisgyerekes csúszda) szerez örömet a gyermekeknek. A déli oldalon, közvetlenül a Gellért tér felett található egy kifejezetten kisgyermekek igényeinek megfelelően kialakított játszótér, a hegy tetején pedig hinták és homokozók várják a gyerekeket.


Lánivaló megközelítése:

Megközelíthető a hegy lába felől a Döbrentei tértől, illetve a Gellért tértől 7-es busszal, 86-os busszal, 18-as, 19-es, 41-es villamossal, a Hegyalja út felől 8-as, 27-es, 239-es, 112-es busszal, illetve a hegy tetején a Búsuló Juhász megállónál a 27-es busz megállójától.

 

Látnivaló története:

Mivel mikroklimatikus tulajdonságai főleg a déli oldalán nagyon kedvezőek, az 1800-as évek végéig gazdaságilag hasznosított terület volt, gyümölcsös kertek, szőlőültetvények borították. Felparcellázása, parkosítása a filoxéra vész után kezdődött, mely kiirtotta a hegyen található ültetvényeket. A park építése több lépcsőben történt, az első rész 1902-ben készült el, az Erzsébet híd lábánál, a hegy északi oldalán levő terület kiépítésével. Ekkor állították a Gellért szobrot és ekkor készült el a vízesés is. Ezután az 1920-as és 30-as években angolkert stílusban folytatódott a parkosítás a hegy déli oldalán. Ebben az időben került a meglevő barlangrendszerekből robbantással kialakításra a Sziklakápolna. Legkésőbb a hegy teteje került parkosításra, 1954-ben és 1965-ben.

 

Ajánló:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary budapest xi. kerület tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanmegkozelites tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: