TÚRABÁZIS.hu

Gellért Gyógyfürdő (Budapest XI. kerület)

Látnivaló adatok:

Gellért Gyógyfürdő (Budapest XI. kerület) látnivaló fényképének a helye
neve:
Gellért Gyógyfürdő

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.48367 E19.05088 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Budapest XI. kerület  (Budapest főváros) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
1118 Budapest, Kelenhegyi út 4. 
elérhetőség:
nyitvatartási időben (Minden nap: 06.00-20.00)

Látnivaló bemutatása:

A Gellért Gyógyfürdő a város központjában, a Duna jobb partján, a Szabadság híd budai hídfőjénél épült. A Budapestre érkező turisták kedvelt helye. Komplex gyógyfürdőellátást biztosító részleggel (nappali kórház), inhalatóriummal rendelkezik. A Gellért-hegy belsejében létesített forrásfoglalások biztosítják a fürdő vízellátását.


Lánivaló megközelítése:

Tömegközlekedéssel: 18-as, 19-es, 41-es, 47-es és 49-es villamossal, valamint a 7-es, 7A-s, 86-os, 133E-s és 233E-s autóbusszal.

 

Látnivaló története:

A gyógyfürdő területén feltörő "csodahatású" forrásokról már a XV. századból is találunk feljegyzéseket. A későbbiekben a törökök is kedvelték, mivel nagyobb és forróbb vizű volt, mint a korabeli budai fürdők. A XVII. században Sárosfürdőnek nevezték a medencék fenekén leülepedett, a forrásvízzel feltörő finom forrásiszap miatt.

A világszerte ismert és a külföldiek által igen kedvelt, szecessziós stílusban épült Gellért Gyógyfürdő és Szálló 1918-ban nyitotta meg kapuit, majd 1927-ben a hullám strandfürdővel és 1934-ben a pezsgőfürdővel bővült. A napjainkban végzett korszerűsítések során az uszodában levő ülőmedence, a kültéri ülőmedence és a gyermekmedence megújult: korszerű vízszűrő-forgató berendezéssel lettek ellátva. Ma a Gellért Gyógyfürdőben szinte valamennyi gyógyszolgáltatás igénybe vehető.

 

Ajánló:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary budapest xi. kerület tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanmegkozelites tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: