TÚRABÁZIS.hu

Baláta-tó természetvédelmi terület, Dr. Marián Miklós sétány

Látnivaló adatok:

Baláta-tó természetvédelmi terület, Dr. Marián Miklós sétány  látnivaló fényképének a helye
neve:
Baláta-tó természetvédelmi terület, Dr. Marián Miklós sétány
tipus:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.31389 E17.20434 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Kaszó (Somogy megye)  településtől 1.2 km-re
 
Somogycsicsó (Somogy megye)  településtől 5.5 km-re
 
Somogyszob (Somogy megye)  településtől 6.4 km-re
hely címe:
külterület 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

A tó jégkorszaki homokbuckákkal tarkított területen helyezkedik el, ahol az agyag-felhalmozódás megakadályozta a víz leszivárgását, így alakulhatott ki a lefolyástalan, s jelenleg már fokozottan védett ősláp. A Baláta-tó kb. 174 hektáron terül el, melyet 300 ha védőzóna övez. A vízállás nagyon változékony, csapadékfüggő. A visszamaradt láp számos védett fajnak ad otthont, 1942. január 19. óta áll védelem alatt, ezzel az ország egyik legrégebb óta természetvédelmi oltalom alatt álló területe.

Területén jellemző flóravilágból legnevezetesebb a rovaremésztő Aldrovanda vesiculosa, mely az ingólápok ritkasága, illetve a szíves levelű hídőr. A láp gazdag állatvilágából elsősorban a keresztes vipera fekete változatát érdemes kiemelni, valamint rengeteg madárfajnak ad otthont, mint például a szigorúan védett réti sas és fekete gólya.

A stégrendszer a Baláta-tó egyik legelhivatottabb kutatójáról, Dr. Marián Miklósról kapta a nevét, aki 1952 óta kutatta az ősláp gerinces állatvilágát, mely témájából 1959-ben megvédte doktori disszertációját.

Korábban a különböző természetvédelmi előírások okán a tavat csupán több száz méterről tekinthették meg a látogatók egy kilátóról, jelenleg azonban már egy kb. 540 m hosszú stégrendszeren keresztül, információs pontok segítségével ismerkedhetnek meg a tó flórájával és faunájával.


Ajánló:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary kaszó somogy som. somogycsicsó somogy som. somogyszob somogy som. tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: