TÚRABÁZIS.hu

Józsefvárosi pinceterület (Zsámbék)

Látnivaló adatok:


Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.55134 E18.72731 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Zsámbék  (Pest megye) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
Zsámbék, Terv utca - Józsefváros utca - Ságvári Endre utca - Diófa utca által közrefogott terület 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

A Józsefvárosi pinceterület lakott térség által élesen körülhatárolt ovális alakú mélyfekvésű, másfél hektáros terület. 259/9 hrsz.-on 16158 m2 -es önkormányzati tulajdonban lévő terület, melyen magán- és önkormányzati tulajdonban lévő építmények találhatók. A kitelepítésig Zsámbékon élt német lakosság életformáját, borászati kultúráját őrzi az egykor 70 pincéből álló patkó alakú pincesor, melyből jelenleg 20-30 különböző állapotú pince, néhány présház és 3 parasztház maradt fenn.

Az egykor a falu perifériáján elhelyezkedő pincevilágot ma már Zsámbék legsűrűbben lakott térsége öleli körül.


Látnivaló története:

Az egykori ligetes pinceterület keletkezésének története a XVIII. sz.-ba nyúlik vissza. A törökök kiűzésétől (1712-től) a kitelepítésig – mint a legtöbb elnéptelenedett falut – Zsámbékot (Schambek) is elsősorban német lakosok alkották. Az 1739-es nagy pestisjárvány idején az alig 20-30 éve betelepített német (bajor, sváb) lakosság több mint fele (828 ember) a járvány áldozata lett.

A Zichyek ismét németeket (frankokat) ösztönöztek letelepedésre, akik az egykori Új utcában, a mai nevén Dózsa György utcában építették fel otthonaikat. A házak homokkőből, mészkőből épültek és kötőanyagként használtak vályogot. A Józsefvárosi gödör (egykori dialektusos nevén Lahmgrubm, németül Lehmgrube – Agyagbánya) az Új utcához közel helyezkedett el. Az építkezések befejezése után kitűnő – pincelétesítésre alkalmas – patkó alakú agyagpart keletkezett. Zsámbék és környéke csodálatos szőlőtermő vidék volt. A letelepedett németek a töki határtól egészen a Szomori útig művelték a Nyakas hegyoldalt. Az Új utcai gazdák a XIX. sz.-ban az Agyaggödör falában négyszögletesre faragott kváderkövekből hosszú (10-20 m) boltíves pincéket építettek. Némelyik elé présház került. 70 borospince egymásba érve fonta körül a természetközeli ligetet. Évtizedeken keresztül a gazdák kedvelt vasárnap délutáni időtöltése volt a pincék előtti padokon üldögélés, beszélgetés, mulatás. Az I. világ-háborút követően néhány szegény ember kisméretű lakóházat épített a gödörben.

II világháború a német nemzetiségiek számára kollektív büntetéssel zárult. 1945.július végén tartott potsdami konferencia kitelepítésről szóló egyezménye nemzetközi óhajjá emelte, amit a magyar Nemzeti Parasztpárt már áprilisban megfogalmazott határozatában. Magyarországról több mint háromszázezer ártatlan német embert hurcoltak el. Zsámbékról 1946 április 5-én indult az első és április 13-án az utolsó szerelvény. Zsámbék lakosságának a 95%-át, 3397 főt 4 szerelvénnyel, szalmával rakott marhavagonokban egy héten át szállították Németországba. Többségük Gerlingenben, kisebb hányaduk Wettenbergben települt le. Zsámbék kiürült, a németek javai új gazdákra vártak. Az 1946-ös kitelepítést követően a pinceterület községi tulajdonba került. Az ország különböző régióiból (Jánoshida, Kisújszállás, Jászalsószentgyörgy, Szlovákiából a Garam völgye, Erdély) érkező új letelepülők közül néhányan használatba vették a pincéket, mások lebontották és a kövek értékesítése révén próbálták megélhetésüket biztosítani. Az 1946-47-ben szinte naponta érkeztek kocsik, melyek a lebontott pincék faragott köveit szállították el építkezésekre vagy eladásra.

Mára 25 pince maradt fenn különböző állapotban. A magára hagyott gödör területét birtokba vette a természet és létrejöhetett egy sajátos élővilág a lakott terület gyűrűjében

 

Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary zsámbék kép fénykép fotó tbvanfoto tbtobbkepvan gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: