TÚRABÁZIS.hu

Bauxitföldtani Park

Látnivaló adatok:

Bauxitföldtani Park  látnivaló fényképe
neve:
Bauxitföldtani Park

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.36775 E18.38731 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Gánt (Fejér megye)  településtől 2 km-re
 
Csákberény (Fejér megye)  településtől 4.5 km-re
 
Csákvár (Fejér megye)  településtől 5.6 km-re
hely címe:
Gánt-Bányatelep 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

A gánti Bagolyhegy a bauxitból, bauxitos agyagból, kaolinos agyagból álló Gánti Bauxit Formáció típusfeltárása. A bányafal kb. 28 m magas, az alapkőzet (dolomit) színárnyalatai a különböző ásványok miatt a sárgástól egészen a lilás-pirosig terjednek. A mélyedésekben pionír növényzet nő. A bauxitot, itt e felületnek megfelelően, lépcsősen fejtették. A bejárat mellett van a bányaudvar legmélyebb része. Az ezt határoló vetőfalon hosszú vetőkarcok, vetőbarázdák, esővályúk láthatók. A kisebb dolomitkiemelkedések (börcök) másodlagos kalcitkitöltésekkel és lilás-fekete vas-oxidos bekérgeződésükkel élénkítik a sárgás-vöröses tájat. A bányafalon nyomon követhetők a bauxit fedőjét alkotó Fornai Formáció rétegei is. A Gánti bánya Európa leggazdagabb bauxitbányája volt.


Látnivaló története:

Gánt térségében a bauxitot először 1905-ben Taeger Henrik, Magyarországon dolgozó szász geológus térképezte laterit-vörös agyag néven. Az igazi felfedező Balás Jenő erdélyi bányamérnök volt 1919-ben. Gánton a bauxit bányászata 1926-ban kezdődött. A második világháború alatt a teljes termelést Németországba szállították. A bánya csúcstermelése 1953-ban volt, 600000 tonna. A növekvő igények miatt több bányát is nyitottak Gánton, összesen ötöt. Az 1980-as évekre a bányák ki is merültek, 1987-ben a termelés végleg megszűnt. A az 1980-ban nyitott bagolyhegyi külfejtésben alakították ki a szabadtéri geológiai bemutatóhelyet, a Bauxitföldtani Parkot.

 

Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary gánt fejér f. csákberény fejér f. csákvár fejér f. kép fénykép fotó tbvanfoto tbtobbkepvan gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: