TÚRABÁZIS.hu

Széchenyi Gyógyfürdő (Budapest XIV. kerület)

Látnivaló adatok:

Széchenyi Gyógyfürdő (Budapest XIV. kerület) látnivaló fényképének a helye
neve:
Széchenyi Gyógyfürdő

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.51869 E19.08198 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Budapest XIV. kerület  (Budapest főváros) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
1146 Budapest, Állatkerti körút 11. 
elérhetőség:
nyitvatartási időben (Minden nap: 06.00-22.00)

Látnivaló bemutatása:

A Széchenyi Fürdő Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma. Az ún. élménymedencében megtalálható a sodrófolyosó, a víz alatti pezsegtetés, a nyakzuhany, az ülőpadokba rejtett, hátat masszírozó vízsugár és még sok más, eddig kevésbé ismert szolgáltatás.

A főváros legmélyebb és legmelegebb vizű forrása 74-75 Celsius-fokos. A fürdő ellátását jelenleg az 1938-ban átadott II. számú, „Szent István” kút, hidegvíz ellátását 6 darab kisebb kút biztosítja.


Lánivaló megközelítése:

72-es trolibusszal és a millenniumi földalatti vasúttal.

 

Látnivaló története:

Pest első gyógyfürdője. Létét Zsigmondy Vilmos bányamérnöknek köszönheti. Kezdeményezésére sikeres mélyfúrásokat végeztek a Városligetben, ahol később, 1881-ben már "Artézi fürdő" működött, azonban az ideiglenes jellegű fürdő egyre kevésbé felelt meg a kor igényeinek. Így épült fel 1913-ban Czigler Győző tervei alapján a Széchenyi Gyógyfürdő. A fürdő 1927-ben férfi és női népfürdőosztállyal és strandfürdővel bővült. Az 1960-as évek közepén további átalakításokra került sor, társas fürdőruhás termálosztály, valamint nappali kórház (komplex fizioterápiás osztály) létesült.

Az uszoda medencéinek rekonstrukciójára, szűrőforgató-berendezéssel történő ellátására 1999-ben került sor.

 

Ajánló:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary budapest xiv. kerület tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanmegkozelites tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: