TÚRABÁZIS.hu

Margitsziget Ferences kolostor (Budapest)

Látnivaló adatok:

Margitsziget Ferences kolostor (Budapest) látnivaló fényképe
neve:
Margitsziget Ferences kolostor
minősítés:
műemlék épület 
jelentőség (1-6):
2.Országos jelentőségű látnivaló 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.52532 E19.04679 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Budapest  (Budapest főváros) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
Budapest, Margitsziget 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

A margitszigeti ferences kolostor védőszentje Assisi Szent Klára. A megmaradt romok: a gótikus templomhomlokzat, az egyik oldalfal maradványai, a kolostori temető és a temetőkápolna. Temploma 48 méter hosszú és 14 méter széles. Az ásatások során előkerült néhány középkori kőfaragvány, a sekrestye, az északi szentély, és a torony, gótikus építészeti részletekkel és ajtónyílással.

Lánivaló megközelítése:

A Margitsziget déli részén, a főút melletti fák takarásában található. Megközelíthető a Margit- vagy az Árpád-hídtól a 226-os busszal. 

Látnivaló története:

A kolostort IV. Béla építtette a XIII. században, gótikus stílusban, feltehetően a domonkos rendi kolostorral és királyi házzal egy időben, 1270 körül. Az épületet a XIV. században átépítették és kibővítették, ekkor épült hozzá a torony is. A kolostor Buda török kézre kerüléséig (1541) működött, ezután szerzetesei elhagyták, és a törökök elpusztították. A kolostor romjainak nagy részét beépítették a József nádor 1796-ban épült villájába (későbbi Nádor szálló, melyben Krúdy Gyula és Bródy Sándor is élt). A szálló maradványait 1946-ban lebontották. Az 1956/57-es régészeti feltárásokban kerültek napvilágra a kolostor romjai. 

Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary budapest tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanmegkozelites tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: