TÚRABÁZIS.hu

Premontrei Szent Mihály kápolna (Budapest)

Látnivaló adatok:

Premontrei Szent Mihály kápolna (Budapest) látnivaló fényképe
neve:
Premontrei Szent Mihály kápolna
jelentőség (1-6):
2.Országos jelentőségű látnivaló 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.52911 E19.05155 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Budapest  (Budapest főváros) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
Budapest, Margitsziget 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

Római katolikus kápolna és kolostor, védőszentje Szent Mihály. A konvent falai többnyire eltűntek, csak a templom délkeleti falai állnak. A templom hajója eredetileg 12 méter hosszú és 8 méter széles, a végében keletelt, félköríves szentéllyel. A mai templom sekrestyéje egy XV. századi kápolna.

Lánivaló megközelítése:

Megközelíthető a Margit- vagy az Árpád-hídtól a 226-os busszal. 

Látnivaló története:

A XIII. században épült román stílusban, mint a váradhegyfoki kolostor fíliája. A korábban ott álló Szent Mihály templom helyén épült fel, amit először 1225-ben említ oklevél. Kezdetben gazdag kolostor volt, később a domonkosrendi apácakolostor miatt csökkent a jelentősége. Végső hanyatlása a török korra tehető, szerzetesei 1526-ban menekültek el. A Kolostort Lux Kálmán tárta fel 1923-ban. Egy viharban kidőlt vén diófa gyökerei között egy harangot találtak, a feltárásoknál pedig több, tatárjárás korabeli csontvázat. Előkerült egy latin "Itt nyugszik Bálint" feliratú sírkőlap is. 1930-31-ben újították fel, és a romok felhasználásával építették meg a premontrei kápolnát. 

Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

Premontrei konvent tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary budapest tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanmegkozelites tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: