TÚRABÁZIS.hu

Nagy-Csikóvár

Látnivaló adatok:

Nagy-Csikóvár  látnivaló fényképének a helye
neve:
Nagy-Csikóvár

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.67920 E18.98230 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Csobánka (Pest megye)  településtől 2.7 km-re
 
Pomáz (Pest megye)  településtől 3.1 km-re
 
Szentendre (Pest megye)  településtől 4.5 km-re
hely címe:
külterület 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

A Nagy-Csikóvár 556 méter magas hegy a Pilisben, Pomáz határában. Andezitlávából és tufából épült fel. Nevét a Chyko (Csikó) nemzetségtől vette. Az egykori vár emlékét kőhányások és árkok őrzik. Kiscsikóvár aljában, a csobánkai elágazás közelében turistaház működik (kb. 30 fő). A hegyre vezető út mentén található a Gyopár-forrás. A zöld kör jelzésű út mentén két szép kilátóhely is van. A hegykúp alatt, a déli lejtőn két kis tó terül el. A kettő közötti Tólak közepén tőzegmohaláp található. Erdei út vezet át innen a Holdvilág-árokba vagy a Lajos-forráshoz.


Lánivaló megközelítése:

Megközelíthető Pomáz vagy Csobánka felől jelzett turistautakon gyalogosan. Pomázról Volánbusszal juthatunk el a Csikóváraljai megállóig.

 

Látnivaló története:

A környéket a XV. században Pomázi Chyko János erőszakkal elfoglalta, és a Csikóvárat ő építtette. A Csikóváralji turistaház 1925-ben létesült.

 

Ajánló:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary csobánka pest pest pomáz pest pest szentendre pest pest tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanmegkozelites tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: