TÚRABÁZIS.hu

Ariadné-barlangrendszer (Legény-, Leány és Bivak-barlang)

Látnivaló adatok:

Ariadné-barlangrendszer (Legény-, Leány és Bivak-barlang)  látnivaló fényképe
neve:
Ariadné-barlangrendszer (Legény-, Leány és Bivak-barlang)
tipus:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.69938 E18.84421 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Piliscsév (Komárom-Esztergom megye)  településtől 2.5 km-re
 
Pilisszentkereszt (Pest megye)  településtől 3.3 km-re
 
Kesztölc (Komárom-Esztergom megye)  településtől 3.3 km-re
hely címe:
külterület 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

Az Ariadne-barlangrendszer Magyarország harmadik leghosszabb (több mint 14 km) és negyedik legmélyebb (204 m) barlangja a Pilisben, a Csévi-szirteken. Részei: Leány-, Legény-, Ariadne-, Rejtekút, Vacska- és Kőoszlopos-barlang. 7 bejárata van. A járatokban jelentős mennyiségű a változatos cseppkő és barlangi gyöngyök. Üledékes kitöltése barna barlangi agyag.

A két legnagyobb tagja a Leány- és Legény-barlangtestvér. Egymástól 50 méterre nyílnak, az északi, kisebb a Leány, a déli, nagyobb a Legény-balrangé. A Leány-barlang kb. 200 méter hosszú, 40 méter mély, a Legény-barlang 350 méter hosszú és 60 méter mély. Alaprajzuk labirintusos, bennük nagy termek és szűk szorítók.


Lánivaló megközelítése:

Klastrompuszta közelében található, innen gyalogosan közelíthető meg turistaúton.

 

Látnivaló története:

Termálkarsztos eredetű, járatai oldódással, korrózióval keletkeztek. A szárazra került járatokban víznyelő tevékenység is folyt, lösz- ill. homokkő-málladék bemosódásával. A barlangrészek feltárása 1912-ben kezdődött, melynek során régészeti leleteket is találtak. 1953-ban jöttek rá a barlangrendszer egységére. 1982-től élvez fokozott védelmet. 1997-ben találtak átjárót a Leány és a Legény-barlang között. Denevér-kijelölés segítségével tárták fel a többi átjárót. A barlangrendszer a Csévi-szirtek hat barlangjának fokozatos összekötésével jött létre 2012-ben. Jelenleg az Ariadne Karszt- és barlangkutató Egyesület kutatja. Későbbi cél az Ajándék-barlang bekötése a rendszerbe, ill. a lejutás a karsztvízszintig (ekkor ez lenne hazánk legmélyebb barlangja).

 

Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary piliscsév komárom-esztergom kesz. pilisszentkereszt pest pest kesztölc komárom-esztergom kesz. tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanmegkozelites tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: