TÚRABÁZIS.hu

Klastrompuszta

Látnivaló adatok:


Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.70241 E18.83543 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Kesztölc (Komárom-Esztergom megye)  településtől 2.5 km-re
 
Piliscsév (Komárom-Esztergom megye)  településtől 2.6 km-re
 
Pilisszentkereszt (Pest megye)  településtől 4 km-re
hely címe:
külterület 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

Klastrompuszta Kesztölchöz tartozó külterületi településrész, folyamatosan fejlődő csendes üdülőközpont. Nevezetessége az itt állott pálos kolostor rom-együttese. A Szent Kereszt monostor romjaival szemben áll az egykori vadászház. A közelben található a Csévi-szirtek (kb. 2 km), a Pilis tető nyugati, meredek sziklabukkanása. Klastrompusztáról lehet átgyalogolni a Leány- és Legénybarlangba. Túrát lehet innen tenni Pilisszentlélekre és a Kétbükkfa-nyeregre is.


Lánivaló megközelítése:

A Pilis-hegy (756 m) mészkőtömbjének délnyugati oldalán emelkedő Klastrom-szirtek alatt fekszik. Kesztölctől 3, Piliscsévtől kb. 2,5 km távolságra van. Innen gyalogosan vagy autóval közelíthető meg.

 

Látnivaló története:

A klastrompusztai pálos kolostort 1250-ben alapította Boldog Özséb esztergomi kanonok. Özséb rendfőnöksége 1250-70-ig tartott, halála után 1290-ig Benedek, majd 1300-ig István volt a monostor rendfőnöke. Mindhármójukat a monostor területén temették el. 1250-1304-ig itt működött a pálosok magyarországi központja. Az egyetlen magyar alapítású rend klastromában éltek a remete pálosok. Az épületegyüttes a törökkori harcok kezdetén pusztult el. 1526-ban a törökök Budára vonultukban felégették. A terület elnéptelenedett, a romokat benőtte a növényzet, illetve széthordták építkezésekhez. A maradványokat 1959-61-ben tárták fel. A volt vadászház 1927-2004-ig turistaházként működött.

 

Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary kesztölc komárom-esztergom kesz. piliscsév komárom-esztergom kesz. pilisszentkereszt pest pest tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanmegkozelites tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: