TÚRABÁZIS.hu

Thirring-szikla és (Turul vagy Táltos) körút

Látnivaló adatok:

Thirring-szikla és (Turul vagy Táltos) körút  látnivaló fényképe
neve:
Thirring-szikla és (Turul vagy Táltos) körút
jelentőség (1-6):
5.Helyi települési jelentősebb jelentőségű látnivaló 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.72066 E18.90069 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Pilisszentkereszt (Pest megye)  településtől 1.7 km-re
 
Dömös (Komárom-Esztergom megye)  településtől 4.6 km-re
 
Pilisszentlászló (Pest megye)  településtől 5.8 km-re
hely címe:
külterület 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

A Pilis egyik legérdekesebb és legromantikusabb útja. Az útvonal alaprajza kitárt szárnyú Turulmadarat ábrázol, valamint a Táltos Iskola kiemelt jelentőségű helyként tekint rá, ezért Turul, ill. Táltos körútként is nevezik. Két bejáratához faragott kapukat állítottak (Fény és Táltos-kapu).

Az út Dobogókőről, a Makovecz-féle Zsindelyes háztól indul. Sziklák: Thirring, Palócz-Peitler, Eötvös Látnivaló: Siketek Mária kegyhelye. A Dobogókőért Közhasznú Alapítvány minden szombaton 10 órától spirituális zarándoklatot szervez ezen az útvonalon.


Lánivaló megközelítése:

Az út Dobogókőről, a Zsindelyes háztól indul. Másfél órás gyalogtúrával lehet bejárni, a sárga körút jelzésű ösvényen. Kb. 3 km hosszú.

 

Látnivaló története:

A turistautat az 1990-es évek elején a Magyar Turista Egyesület Hunfalvy osztálya építette erdélyi és kárpátaljai fiatalok segédletével. Az útvonalat Thirring Gusztávról nevezték el, akinek nevét a körút egyik leghatalmasabb sziklája is őrzi. Thirring a Magyar Turista Egyesületben dolgozott a honi természetjárás elindításáért. Egyesek szerint nagy királyaink koronázásuk előtt ezen az útvonalon végigjárva kaptak beavatást a nép vezetéséhez.

 

Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary pilisszentkereszt pest pest dömös komárom-esztergom kesz. pilisszentlászló pest pest tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanmegkozelites tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: