TÚRABÁZIS.hu

Csekovszky-gyűjtemény kiállítóháza (Budapest XVII. kerület)

Látnivaló adatok:

Csekovszky-gyűjtemény kiállítóháza (Budapest XVII. kerület) látnivaló fényképének a helye
neve:
Csekovszky-gyűjtemény kiállítóháza
tipus:
jelentőség (1-6):
6.Helyi települési kevésbé jelentős jelentőségű látnivaló 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.49119 E19.26028 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Budapest XVII. kerület  (Budapest főváros) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
Budapest, XVII. kerület, Rákosliget, a Ferihegyi út és a XVI. utca elágazásánál levő telken 
elérhetőség:
bejelentkezésre 

Személyes kapcsolat látnivalóhoz:

hely telefonszáma:
+36-1-257-9482, +36-20-299-2624 
hely e-mail címe:
csekovszkykiallitohaz [kukacjel] gmail.com 

Látnivaló bemutatása:

Rákosliget egy kertváros-település Budapest keleti, legkülső kerületében, amely vidékies jellegű nyugalmat biztosít az ittélőknek. A Ferihegyi út és a XVI. utca sarkán álló épületet kertjével együtt tömör falú kerítés veszi körül, amely fölé néhány fa dús lombja magasodik. Ez a környezet is jelzi, hogy a magyar kerámiaszobrászat kiemelkedő alakja, akit mind belföldön jelentős díjakkal, mind külföldön komoly szakmai elismerésekkel tüntettek ki, és aki negyven éven át oktatott a Magyar Iparművészeti Egyetemen, az alkotáshoz a magány békéjét, nyugalmát kereste, és itt, ebben a bensőséges zártságban találta meg.

Rákosligeti otthona, s mellette a kertben álló, 1962-ben épített műterme volt az a hely, ahová mindig visszahúzódott, itt regenerálódott a szakmai közélet, az oktatásügy nemegyszer hangos csatái után. Itt alkotta nagy murális műveit, kisplasztikáit, festményeit. Az agyagszalagból épített plasztikák, amelyek emberi, vagy állati alakokat formáltak, vagy tektonikus szerkezetekké kapcsolódtak, először a műterem polcaira kerültek, majd a kert pázsitjára, egy-egy fa alá, vagy a téglakerítés belső galériájában helyezte el a Mester. Alkotásai fokozatosan a Csekovszky család egész életterének szoros, nélkülözhetetlen részeit képezték. és tanúi lettek minden családi eseménynek.

A mester otthonához való kötődését, valamint művészi hagyatéka együttartásának igényét tiszteletben tartva családja, a XVII. kerületi Önkormányzat erkölcsi- és anyagi támogatásával, az egykori műtermet átalakítva egy háromszintes kiállítóházat hozott létre. Itt, és a ház kertjében állandó kiállítás keretében bemutatásra kerül az alkotó 320 műve, valamint az alkotás hangulatát őrzi egy eredeti állapotnak megfelelően berendezett műhelysarok, azonkívül a látogatók néhány filmen munka közben láthatják magát a mestert is.

Csekovszky Árpád alkotói hagyatéka több, mint 1800 alkotásból áll (plasztikák, murális tervek, grafikák és festmények), a bemutatott műveket a család szakértők bevonásával úgy válogatta ki, hogy az az életmű karakterének teljes keresztmetszetét képviselje.

Ez a gyűjtemény, mely a magyar kulturális örökség részének apró, de fontos gyöngyszemét képviseli, mint a magyar kerámiaművészet egyedülállóan egyben fellelhető hagyatéka a Kiállítóházban méltó elhelyezést kapott.


Ajánló:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary budapest xvii. kerület tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: