TÚRABÁZIS.hu

Pilis-tető

Látnivaló adatok:

Pilis-tető  látnivaló fényképének a helye
neve:
Pilis-tető

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.68770 E18.87177 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Pilisszentkereszt (Pest megye)  településtől 1.5 km-re
 
Pilisszántó (Pest megye)  településtől 1.7 km-re
 
Piliscsév (Komárom-Esztergom megye)  településtől 3.7 km-re
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

A Pilis, és egyben a Dunántúli-középhegység legmagasabb hegycsúcsa, kedvelt kirándulóhely. Magassága: 756 méter. Az Írottkő után a Dunántúl legmagasabb pontja. Gyönyörű panoráma kínálkozik innen Dobogókő, Pilisszentkereszt, Pilisszántó, Kesztölc, Hosszú-hegy, Nagy-Kevély és a Budai-hegyek irányába. Keleti oldalában található a Vaskapu. Az egykori rakétabázis bunkerei ma is megtalálhatóak. A hegy legmagasabb pontján áll a Földmérő Intézet 14 méter magas geodéziai mérőtornya, ma Boldog Özséb kilátó. A Pilis a siklóernyősök kedvelt repülőhelye.


Lánivaló megközelítése:

Dobogókőről 9, Pilisszentkeresztről kb. 4 és fél kilométer. A zöld kereszt jelzésen a Két-bükkfa-nyereg felől, a Zsivány-sziklák érintésével, majd a zöld jelzésen érhető el járt ösvényen. Pilisszentkeresztről a piros, majd a zöld jelzésű úton közelíthető meg. Pilisszántó felől is elérhető, az Orosdy-kastély és a Magas-hegy mellett, valamint a László kúpja és a Trézsi forrás érintésével.

 

Látnivaló története:

Vonulatát mészkő alkotta. Régebben a hegytetőn a Magyar Néphadsereg légvédelmi rakétabázisa működött, amit a rendszerváltás után felszámoltak. A csúcson lévő mérőtornyot 1976-ban építették, melyet 2014-ben kilátóvá alakítottak át.

 

Ajánló:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary pilisszentkereszt pest pest pilisszántó pest pest piliscsév komárom-esztergom kesz. tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanmegkozelites tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: