TÚRABÁZIS.hu

Rudas Gyógyfürdő (Budapest XI. kerület)

Látnivaló adatok:

Rudas Gyógyfürdő (Budapest XI. kerület) látnivaló fényképének a helye
neve:
Rudas Gyógyfürdő

Látnivaló helye, elérhetősége:

település:
Budapest XI. kerület  (Budapest főváros) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
1113 Budapest, Döbrentei tér 9.  
elérhetőség:
nyitvatartási időben (Hétfő-szerda: 06:00 – 18:00; Csütörtök-vasárnap: 06:00 – 20:00; Péntek, szombat: 22:00 – 04:00 )

Személyes kapcsolat látnivalóhoz:

hely telefonszáma:
+36-1/356-1322  

Látnivaló bemutatása:

A Rudas Gyógyfürdő vagy Rudas fürdő a török hódoltság idejéből megmaradt budapesti török fürdő (ilidzsá vagy más néven kaplidzsá). A termálfürdőt 1936 óta csak férfiak látogathatják.

Az 1550-es években emelt művészi kivitelezésű és díszítésű építményt vallási okokból a források fölé építették. Szokoli Musztafa pasa már 1566-ban átépítette.

A török uralom idején épült ki a mai Rudas központja, az ún. törökfürdő. Az iszlám vallás szerint a testi tisztálkodásra csak a folyóvíz alkalmas, az állóvíz nem, így a vallás követői itt fürdőzés előtt leöblítették testüket. Egykori török neve a "Zöldoszlopos" volt. Kupolája 10 m átmérőjű, 8 oszlop tartja. Benne egy nyolcszögletű medence található. Körben dongaboltozatos folyosó helyezkedik el. A fürdőnek ez a része ma is áll, magját alkotja a komplexumnak.

Az uszoda - gyógyuszoda és szauna - 1896-ban épült, megnyitásakor Budapest második fedett uszodája volt. Több év felújítási munkálat után 2005 decemberétől ismét a látogatók rendelkezésére áll a létesítmény.


Lánivaló megközelítése:

Tömegközlekedéssel: 5-ös, 86-os és 178-as autóbusszal, valamint a 18-as, 19-es és 41-es villamossal.

 

Ajánló:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary budapest xi. kerület tbnincsfoto tbnincskoordinata tbvanmegkozelites tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: