TÚRABÁZIS.hu

Új nemzetiségi emlékmű (Zsámbék)

Látnivaló adatok:

Új nemzetiségi emlékmű (Zsámbék) látnivaló fényképe
neve:
Új nemzetiségi emlékmű
tipus:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.54775 E18.71994 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Zsámbék  (Pest megye) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
A régi iskola épülete mellett, a Piac közzel szemben 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

Új német nemzetiségi emlékmű került 2012-ben wettenbergi vendégekkel közösen felavatásra.

A két, sziklára helyezett emléktábla közül a baloldalin a sváb ősök 300 évvel ezelőtti betelepüléséről emlékezünk meg. Mennyi gyötrődéssel, munkával, sikerrel és bánattal teremthették meg és tartották fenn a betelepülők, majd utódaik itt az életet, a házaikat, a falut. Művelték a földeket, állatokat tartottak, borkultúrát teremtettek és ápolták nyelvüket, hagyományaikat.

A másik tábla az 1946-os kitelepítésre emlékeztet mindnyájunkat. Elgondolkoztató, milyen hamar lehetett szinte teljesen megsemmisíteni ennek a háromszáz évnek, több generációnak a teljes munkáját és kultúráját. Szinte csak magja maradt a kihalt faluban, az itt maradó nem egészen húsz családban.

Ez a tábla egyúttal arra is intsen mindenkit, hogy ilyen eseménynek (kollektív büntetésnek) sohasem szabad itt a jövőben előfordulnia!


Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary zsámbék tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: