TÚRABÁZIS.hu

Új nemzetiségi emlékmű (Zsámbék)

Látnivaló adatok:

Új nemzetiségi emlékmű (Zsámbék) látnivaló fényképe
neve:
Új nemzetiségi emlékmű
tipus:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.54775 E18.71994 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Zsámbék  (Pest megye) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
A régi iskola épülete mellett, a Piac közzel szemben 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

Új német nemzetiségi emlékmű került 2012-ben wettenbergi vendégekkel közösen felavatásra.

A két, sziklára helyezett emléktábla közül a baloldalin a sváb ősök 300 évvel ezelőtti betelepüléséről emlékezünk meg. Mennyi gyötrődéssel, munkával, sikerrel és bánattal teremthették meg és tartották fenn a betelepülők, majd utódaik itt az életet, a házaikat, a falut. Művelték a földeket, állatokat tartottak, borkultúrát teremtettek és ápolták nyelvüket, hagyományaikat.

A másik tábla az 1946-os kitelepítésre emlékeztet mindnyájunkat. Elgondolkoztató, milyen hamar lehetett szinte teljesen megsemmisíteni ennek a háromszáz évnek, több generációnak a teljes munkáját és kultúráját. Szinte csak magja maradt a kihalt faluban, az itt maradó nem egészen húsz családban.

Ez a tábla egyúttal arra is intsen mindenkit, hogy ilyen eseménynek (kollektív büntetésnek) sohasem szabad itt a jövőben előfordulnia!


Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary zsámbék kép fénykép fotó tbvanfoto tbtobbkepvan gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: