TÚRABÁZIS.hu

Egykori malomkőbánya

Látnivaló adatok:

Egykori malomkőbánya  látnivaló fényképe
neve:
Egykori malomkőbánya

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.88740 E17.54169 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Mindszentkálla (Veszprém megye)  településtől 1 km-re
 
Szentbékkálla (Veszprém megye)  településtől 1.5 km-re
 
Hegyesd (Veszprém megye)  településtől 3.2 km-re
hely címe:
külterület, a Theodóra-Kékkő tanösvény útvonalán, 11. állomás 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

A Káli-medence északi-északnyugati részénet földtani szerkezete - az eddig megismertek alapján - rendkívül bonyolult. Gyűrődések, vetődések formálták a hegyek belsejét, és a szerkezeti mozgások az eredetileg vízszintesen rétegzett üledékes kőzeteket majdnem függőleges helyzetbe préselték.

Ebben a felhagyott kőbányában, a 237-238 millió éves mészkő kibukkanó szikláin szabad szemmel is megfigyelhetünk egy vetődést. A többnyire sík lappal jellemezhető, meredek dőlésű törési felület mentén a kőzetek ehymáshoz képest elmozdultak. Az itt látható vetődés egy szélesebb övezet mentén a Balaton-felvidék teljes hosszában megtalálható. Várpalotától egészen a Tapolcai-medencéig. Utóbbi közelében a szerkezet a Csobánc bazaltvulkánja alatt folytatódik délnyugat felé, és ma még nem teljesen ismert okok következtében a Balaton medencéje alatt követhető,feltehetően Fonyód irányában. Ezt, a vetődések sokaságával jellemzett zónát Litéri Feltolódási Övezetnek nevezzük.

A feltolódás szerkezetének további titkai, azt északkeleti irányban követve, Balatonhenyénél egy mészkőbányában tárulnak elénk. A simára lecsiszolt kőzetfelszínek mutatják a törésnek és az elmozdulásnak a felületét, a kőzetet közelebbről megvizsgálva még az elmozdulás irányát is meghatározhatjuk.


Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

Kőhegy kő-hegy Sanyarú-kő-hegy tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary mindszentkálla veszprém vesz. szentbékkálla veszprém vesz. hegyesd veszprém vesz. tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: