TÚRABÁZIS.hu

Borsfa

Borsfa település adatok:

neve (2014.):
Borsfa
rang:
község
területe (2014):
1183 ha (hektár)
lakások száma (2014):
292 db
lakosság szám (2014):
736 fő
lakosság szám (1910. évben):
741 fő

Borsfa település címere:

Borsfa település címere A címer álló, csücskös talpú tárcsapajzs, ezüstmezejében vörös pajzsfő. A vörös mezőben középütt lebegő helyzetű ezüst kettőskereszt. Az ezüstmezőben alul hármashalom, felette lebegő helyzetű, egy tőből ágazó három zöld tölgyfalevél, közöttük egy-egy arany makkterméssel. A pajzsot jobb oldalon kiöltött nyelvű és kettősfarkú, ágaskodó aranyoroszlán, a bal oldalon kiöltött nyelvű és kiterjesztett szárnyú, ágaskodó aranygriff tartja. A címertartók ezüstarabeszken állnak, melyről alul ötös tagolású, íves aranyszalag függ. A szalagon feketével nagybetűs BORSFA felirat. A településnév előtt és után egy-egy díszpont. A címeren megjelenő pajzstartók, oroszlán és griff utalnak a község történetében szereplő és egykor jelentőséggel bíró nemesi családokra. A címeren a mázak és a színek a címertan szabályainak megfelelően jelennek meg. A színek jelentéstartalma:
Vörös /Mars/ hazaszeretet, önfeláldozás, tenniakarás, nagylelkűség

Kék /Jupiter/ hűség, állhatatosság, tudás, ellenállóképesség, bizalom

Zöld /Vénusz/ szabadság, szeretet, remény, boldogság, szépség, egészség, szelídség, halhatatlanság

Fémek:

Arany /Nap/ értelem, ész, hit, tekintély, fenség, erény, erkölcsösség

Ezüst /Hold/ bölcsesség, tisztaság, ártatlanság, szemérmesség, tökéletesség, öröm, győzelem.

A címer szerkezetét tekintve beszélő címer, mert címeralakjai jellemzőek a községre, és a nevét is tartalmazza. A pajzs reneszánsz formájú - a szimmetria kedvéért –, mindkét oldalán bevágott. A pajzsfő díszhelyén megjelenő címeralak, az apostoli (vagy érseki) kettőskereszt (amelynek felső, kisebb vízszintes szára Krisztus keresztjének feliratára utal, és István király is ilyetkapott ajándékul II. Szilveszter pápától) a lakosság katolikus vallására utal. A pajzsderék boglárhelyén található címernövény (Plantae Heraldicae), az őshonos tölgy jelképezi a zalai erdőséget, ahol irtással kapott helyet annak idején a település. A pajzstalpon látható hármashalom - három, ív alakú emelkedés, melyek középsője a másik kettő közül kiemelkedik – Borsfa természeti adottságaira utal. A pajzstartó (telamon) címerállatok – az oroszlán és a griff – mindig embereket személyesítenek meg. Borsfa címerében a község történelmében szereplő egykori jelentős nemesi családokat és azokat a hős polgárokat jelképezik, akik életüket áldozták hazájukért a magyar történelem háborúiban. Az oroszlán a hatalom és az uralkodás jelképe. Vadászata a férfiasság, később az uralkodásra termettség próbája is volt. A magyar koronázási jelvények közül a jogar kristálygömbjén és a palást gallérján is megtalálható. A griff – fantáziaszülte állat – az oroszlán és a sas ötvözete. A címertan ezt a kettősséget úgy mutatja, hogy deréktól felfelé sasként, lefelé oroszlánként - esetleg eltérő színnel is –, csak oldalnézetben ábrázolja. A griffet – már az ókorban is – az éles elméjűség és látnoki képesség szimbólumaként tartották számon. A középkor hitte is létezését, ekkor került a címerekre mint az oroszlán és a sas erényeinek a képviselője. A címerben a vörös-ezüst színpár jelzi, hogy Borsfa Árpád-kori település. Ehhez társulva a hármashalom zöldje, együttesen már nemzeti színeinket idézik.

Borsfa település területi besorolások:

Megye (2014):Zala megye
Járás (2014):Letenyei (1950)
irányítószám(ok):8885 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Egerszeg-Letenyei-dombság
kistájcsoport:Kelet-Zalai-dombság
középtáj:Zalai-dombvidék
nagytáj:Nyugat-Magyarországi-peremvidék
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Zala vármegye
Járás/pozíció (1914):Letenyei járás

Borsfa település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.4973 E16.782 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Borsfa település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Borsfa_(település)
Hivatalos weboldal: www.borsfa.hu/


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary borsfa tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep