TÚRABÁZIS.hu

Érsekcsanád

Érsekcsanád település adatok:

neve (2014.):
Érsekcsanád
rang:
község
területe (2014):
5829 ha (hektár)
lakások száma (2014):
1034 db
lakosság szám (2014):
2830 fő
lakosság szám (1910. évben):
1947 fő

Érsekcsanád település címere:

Érsekcsanád település címere A címersisak és peremdíszítés nélküli, négyelt, csücskös talpú címerpajzs, ősi-egyszerű kerete hangsúlyosan kiemeli a befoglalt motívumokat.

Csanád község első okleveles említése 1391-ből való. Lakossága az akkori szabályozatlan Duna széles árterében élt. A címerben lévő terméses tölgylevél Érsekcsanád hajdani "őrjeges" (halban bő, vízállásos) területén honos tölgyesekre utal, a sás-nád motívum magát a lápot, az őrjeget jelképezi. Érsekcsanád (korábban Csanád) magyar lakossága ennek a Duna-menti "Sárvíz" (később "Sárköz") elnevezésű lápos-mocsaras területnek köszönheti magmaradását, mert a török hódoltság idején a lakosság a településen nyugalmat talált. (A török irtózott az ingoványtól.)

A tölgylevél már 1788-ban Csanád falu pecsétnyomóján is szerepelt, lenyomata levéltárakban megtalálható, a pecsétről az 1863-ból való leírás is tanúskodik. A címerpajzsban ismétlődő sárközi rózsa a csanádi embernek kedves motívum, a sárközi viseletről való: az asszonyok "féketőjét" (fejkendőjét) díszítette, de más festett és hímzett használati tárgy is hordozta e stilizált virágképet.

A tölgylevél és sás rajzolata között ismétlődő sárközi rózsa a megújuló emberi létet jelképezi: a nép úrrá lett e földön, és a természeti adottságokhoz igazodva kitartó szorgalommal, következetes helytállással kialakította hatszázéves szülőföldjét a nemzedékek számára. Az ezüstszínű sárközi rózsák kék háttere a nyugalmat, a távlatosságot, a növényrajzolatok zöld színe a természethez való kötődést jelzik.

Érsekcsanád település területi besorolások:

Megye (2014):Bács-Kiskun megye
Járás (2014):Bajai (0350)
irányítószám(ok):6347 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Kalocsai-Sárköz
kistájcsoport:Csepel-Mohácsi-síkság
középtáj:Dunamenti-síkság
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye
Járás/pozíció (1914):Kiskőrösi járás

Érsekcsanád település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.252 E18.983 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Érsekcsanád település web és közösségi média kapcsolatok:

Hivatalos weboldal: www.ersekcsanad.hu/
WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Érsekcsanád

látnivalók Érsekcsanád településen: (lista)

látnivalókategóriacím
református templomtemplomÉrsekcsanád, Deák Ferenc utca 7. szám környékén


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary Érsekcsanád tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep