TÚRABÁZIS.hu

Murony

Murony település adatok:

neve (2014.):
Murony
rang:
község
területe (2014):
3570 ha (hektár)
lakások száma (2014):
548 db
lakosság szám (2014):
1236 fő

Murony település címere:

Murony település címere A címer formája (pajzsa) a középkorra utal, mivel attól az időtől vannak emlékek a településsel kapcsolatban. A pajzsmező függőleges vonallal osztott (hasított pajzs) az egész felület 2/3 részéig. Az alsó 1/3 félköríves formája egy hangyabolyra utal, mivel a település neve ószláv eredetű, ami hangyabolyt jelent.

A község területéhez korábban sok szikes föld tartozott, melynek jellegzetes növénye a szikvirág, sóvirág, a nép nyelvén: kéklelek. E kedves virágot általában szertik az emberek, szárítva egy évig is dísze lehet a lakásnak. Ma már egyre kevesebb található a szikes földek megmunkálása, feljavítása miatt. Mivel a síkság, illetve e vidék jellegzetes növénye, díszítő elemként szerepel a címerben a stilizált változata.

A felirat azért fontos, hogy ismertebb legyen a település neve, ne lehessen összetéveszteni a MURÁNY és a MUCSONY nevű helységekkel.

Színvilág: a kék-zöld szín az égbolt, illetve a mező színe.

Ugyanakkor a kék szín utal arra is, hogy a település Békés megyében található. A barna a föld színe, amely a búzakalász sárgájával a meleg színek csoportját alkotja. Ez a színpáros kiemeli, hangsúlyozza, ugyanakkor egyensúlyban is tartja a kék-zöld-szürke színhármas hideg hatását.

A helységnév színében (fekete) a heraldika törvényéhez igazodik.

A búzakalász és a virágszárak fekete színe kiemelő és összekapcsoló szerepet játszik a település két jellegzetes növénye szempontjából.

A címerre a páratlan számok jellemzőek.

A címerpajzs 3 részre osztott. Függőleges irányban is megtalálható a harmadolás. 3 a búzakalászok száma 9 – 9 a virágok száma. A címeren tehát a 3-as szám a „főszereplő” és annak többszörösei.

Murony település területi besorolások:

Megye (2014):Békés megye
Járás (2014):Békési (0450)
irányítószám(ok):5672 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Békési-sík
kistájcsoport:Békés-Csongrádi-sík
középtáj:Körös-Maros köze
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):NINCS vármegye
Járás/pozíció (1914):0 járás

Murony település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.761 E21.042 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Murony település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Murony
Hivatalos weboldal: www.murony.hu/


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary murony tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep