TÚRABÁZIS.hu

Szatymaz

Szatymaz település adatok:

neve (2014.):
Szatymaz
rang:
község
területe (2014):
5372 ha (hektár)
lakások száma (2014):
2293 db
lakosság szám (2014):
4628 fő

Szatymaz település címere:

Szatymaz település címere Szatymaz területe hajdan nagyállattartásra alkalmas vidék volt, tehát a honfoglalók csakúgy használhatták, mint később a kunok; a szomszédságában levő nádasok, tavak gazdag madárvilágnak adnak otthont, országos főút haladt át rajta, templomos hellyé vált az idők folyamán. A település történetéből tehát számos, címeralkotásra alkalmas motívum fogalmazható meg.

A község címere álló, csücskös talpú reneszánsz pajzs, kék mezejében jobb haránt díszített, habos ezüstpólya található.

A pólya felett balról jobbra benyúló, bíboröltözékű ezüstös jobb kéz aranyzsinórzatú bíborpárnát tart, amelyen Magyarország arany Szent Koronája nyugszik; a pajzsfő jobb oldalában, részben takarásban lévő arany Nap ontja aranyos sugarait. A pólya alatti mező zöld udvarán enyhén balra hajló, zöld lombozatú, aranyos törzsű, hat aranyágú őszibarackfa áll, rajta hat aranybarack. A fa törzséhez balról nyolcküllős, fekete kocsikerék támaszkodik.

A jobb haránt ezüstpólyát (a pajzsfő jobb oldalán, a pajzs köldökön és a pajzstalp bal oldalán) három, jobbra szárnyaló, természetes színű darumadár díszíti. A pajzs felső élén enyhén jobbra forduló, természetes színű, csőrös harci sisak helyezkedik el, nyakában aranymedália, felette kék gyöngyökkel és ékkövekkel díszített ötágú aranyleveles korona van.

A foszlányok jobbról bíbor és arany; balról kék és ezüstszínűek.

Szatymaz címere a beszélő címerek (tesserae loquentes) kategóriába tartozik, amennyiben a jobb haránt habos pólya a benne szárnyaló darvakkal a szomszédos vízi világot jelképezi, ugyanakkor az itt áthaladó fő útvonalat is, melynek postaállomása volt a településen, a küllős kerék utal. A zöld címerudvar a terület termékenységét, egykori kiváló legelő voltát, az aranygyümölcsű őszibarackfa pedig azt a kertkultúrát idézi, amelyről méltán vált Szatymaz világhírűvé.

A pajzsfőt uraló kép: István király szent jobbja felajánlóan tartja a Szent Koronát a Nap felé. A Nap itt Szűz Máriát, Magyarország védasszonyát (patronáját) jelképezi. A sisak a település egykori hősi halottainak emlékét idézi, a korona pedig jelképesen a település autonómiájára céloz.

Szatymaz település területi besorolások:

Megye (2014):Csongrád megye
Járás (2014):Szegedi (0750)
irányítószám(ok):6763 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Dél-Tisza-völgy
kistájcsoport:-
középtáj:Alsó-Tiszavidék
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):NINCS vármegye
Járás/pozíció (1914):0 járás

Szatymaz település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.35 E20.05 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Szatymaz település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Szatymaz
Hivatalos weboldal: www.szatymaz.hu/

Szatymaz település kapcsolódó túrapontok:

pontkódpontnévbelterületre esik?
130Szatymaz, vasútállomás

látnivalók Szatymaz településen: (lista)

látnivalókategóriacím
Enyingi szélmalomszélmalomSzatymaztól észak-nyugati irányban 1,1 km-re
Sirály tanösvénytanösvény
Szegedi Fehér-tótó, tópartkülterület


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary szatymaz tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep