TÚRABÁZIS.hu

Ópusztaszer

Ópusztaszer település adatok:

neve (2014.):
Ópusztaszer
rang:
község
területe (2014):
5950 ha (hektár)
lakások száma (2014):
896 db
lakosság szám (2014):
2292 fő

Ópusztaszer település címere:

Ópusztaszer település címere A község címere heraldikai nézetben: vágással a pajzsfő alatt kettéosztott csücskös talpú pajzs. Felül a pajzsfőt három hasítás négy mezőre tagolja, melyek mindegyike önálló mezőnek tekinthető. A pajzsfő jobb oldalán vörös mezőben balra néző és forduló, növekvőben lévő, fegyverzett arany oroszlán szerepel. Mellette jobbközépen kék mezőben, részben takarásban lévő, fekete küllős kerék fölött jobbra szökellő, balra néző aranyszarvas emelkedik ki.

A balközép vörös mezejében az Árpád-emlékmű stilizált ezüstképe látható. A pajzsfő hátsó felében pedig egy újabb címerkép: felső harmadában vágott mező felső ezüstjében fekete nyársbak vagy rohamcölöp (estacade), más elnevezéssel alul és felül ormos lebegő pólya (crux trabe triplici iacens) van, az alsó mező arannyal és kékkel (5:4) sakkozott.

A pajzs alsó (a pajzsderék és a pajzstalp alkotta) kék mezejében jobbra néző, csőrében arany indát tartó, kiterjesztett szárnyú aranyturul lebeg, jobb karmában három cölöpöt, a balban hét nyílvesszőt tart. A pajzs felső élére csúcsos, palmetta díszítésű arany fejedelmi sisak támaszkodik.

A foszlányok (jobbról kék és ezüst, balról vörös és arany) palmettát és akantuszt mintázva csatlakoznak a sisakhoz.

A címer az ún. beszélő címerek (tesserae loquentes) kategóriájába tartozik. A turul a honfoglaló Árpád fejedelemnek és dinasztiájának totemmadara, jelen művészi megfogalmazásban a IX-X. századot idézi. A turul bal karmában tartott hét nyíl a honfoglaló vezérek szeri tanácskozására (melyen elrendezték az ország ügyeit) utal, a három cölöp pedig a földosztásra.

A pajzsfőbe foglalt címerképi motívumok Ópusztaszer történetének fontosabb csomópontjait emelik ki. Kezdetben a Bor-Kalán nemzetség birtokainak volt része. A szeri birtok később a firenzei eredetű Pallavicini őrgrófi család kezére került. Az őrgrófi címer motívumai azt a közel két évszázadot idézik, amely Ópusztaszer gazdasági fellendülésében döntő jelentőségűnek tűnik.

Ópusztaszer település területi besorolások:

Megye (2014):Csongrád megye
Járás (2014):Kisteleki (0720)
irányítószám(ok):6767 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Dorozsma-Majsai-homokhát
kistájcsoport:-
középtáj:Duna-Tisza közi síkvidék
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):NINCS vármegye
Járás/pozíció (1914):0 járás

Ópusztaszer település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.495 E20.065 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Ópusztaszer település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Ópusztaszer
Hivatalos weboldal: www.opusztaszer.hu/

Ópusztaszer település kapcsolódó túrapontok:

pontkódpontnévbelterületre esik?
132Ópusztaszer Nemz.Eml.park
419Ópusztaszer, Árpád emlékmű

látnivalók Ópusztaszer településen: (lista)

látnivalókategóriacím
Árpád emlékműemlékműkülterület, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban
Büdösszék-tó (Dongér-tó)tó, tópartkülterület
Erdei tanösvény (Ópusztaszer)tanösvény
Feszty Árpád körkép (Nemzeti Történeti Emlékpark)múzeumkülterület, a kék sáv (K-) és a piros sáv (P-) jezésű turistaút mentén
Mezőgazdasági Gépgyűjtemény (Nemzeti Történeti Emlékpark)múzeumkülterület, a kék sáv (K-) és a piros sáv (P-) jezésű turistaút mentén
Nemzeti Történeti Emlékhelymúzeumkülterület, a kék sáv (K-) és a piros sáv (P-) jezésű turistaút mentén
romkertépületrom, építményrom


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary Ópusztaszer tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep