TÚRABÁZIS.hu

Csépa

Csépa település adatok:

neve (2014.):
Csépa
rang:
község
területe (2014):
2967 ha (hektár)
lakások száma (2014):
850 db
lakosság szám (2014):
1669 fő
lakosság szám (1910. évben):
3525 fő

Csépa település címere:

Csépa település címere A címer az 1747-ből felkutatott címeres pecsét minden motívumát magában foglalja, de bővített, gazdagított az 1901-től használt és a nemesi hagyományokra jobban utaló új címerpajzzsal, valamint a település döntően katolikus jellegét és a helyi egyház tiszazugi szerepét is megjelenítő latin kereszt ábrázolásával.

Csépa címere a sajátos, lófejpajzsra (lovas szolgálat) emlékeztető tárcsapajzs, közepén természetes színű behajlított páncélos vitézi kar ezüstös-feketés szablyát tart. A búzavirág-kék pajzs fölött - amely Csépa őszi színét hordozza - fekete vonalakkal erősített természetes színű pántos lovagi sisak, ugyanolyan színezésű tornagallérral és aranyszínű, felül piros, alul kék és piros kövekkel díszített háromlevelű sisakkoronával, mindez úgy, hogy a gallér a pajzs fejében címertörést képez. A gallér nyakában aranyláncon aranyérem függ. A korona fölött (ún. sisakdíszként) kissé oldalra hajló, két, aranyszínű búzakalász található, közöttük ezüstszínű kis latin kereszttel. Az utolsó címermotívum a szimmetrikusan aláhajló díszítő célzatú vörös és ezüstszínű sisaktakaró.

A páncélos kar a kisnemesi falu, a nemesi katonai szolgálat egyik megkülönböztető szimbóluma, a búzakalász pedig táji s egyben vallási jelkép. A település meghatározó színeit, színi jelképét a fontosabb címertartozékok színei adják, azokból vezethető le: ezek a kék és az arany.

Csépa település területi besorolások:

Megye (2014):Jász-Nagykun-Szolnok megye
Járás (2014):Kunszentmártoni (1650)
irányítószám(ok):5475 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Tiszazug
kistájcsoport:Nagykunság
középtáj:Közép-Tiszavidék
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Jász-Nagykun-Szolnok vármegye
Járás/pozíció (1914):Tiszai alsó járás

Csépa település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.8066 E20.131 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Csépa település web és közösségi média kapcsolatok:

Hivatalos weboldal: www.csepa.hu/
WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Csépa

látnivalók Csépa településen: (lista)

látnivalókategóriacím
Csongrád Ellésmonostoremlékhelykülterület, Csongrádtól északi irányban 1,8 km (a Tisza túloldalán)


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary csépa tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep