TÚRABÁZIS.hu

Fonyód

Fonyód település adatok:

neve (2014.):
Fonyód
rang:
város
területe (2014):
5355 ha (hektár)
lakások száma (2014):
2582 db
lakosság szám (2014):
4856 fő
lakosság szám (1910. évben):
1080 fő

Fonyód település címere:

Fonyód település címere Címere álló, csücskös talpú pajzs; kék mezeje a pajzstalpban négy, fekete, homorúan fodros vonallal (lineae striatae) vágott hullámokat utánozva, melyek felett magasan palánkolt, kétárbocú, ezüstvitorlás csónak (dereglye) halad balra, árbocain egy-egy háromszögű keresztvitorla dagad.

A hajóábrázolás hangsúlyozza, hogy Fonyód közlekedési csomópont: az északi partra ősidők óta átkelőhely volt, a 16. századtól ez már rendszeressé vált. A hajó emlékeztet arra is, hogy a település messziről jött (dél-erdélyi és lengyel) menekülteknek is otthont adott. A négy sorban futó fodrok felhívják a figyelmet a település óriási látogatottságára.

A címer alapszíne kék, a Balaton vizét és a fölé boruló tiszta égboltot idézi, kifejezi a természeti táj szépségeit, a város üdülő, nyaraló, fürdőhely jellegét, a remek kilátást, amely a Balaton-felvidék hegyeire (Szigliget, Badacsony, Gulács, Csobánc stb.) nyílik. Kiemeli kikötője fontosságát, jelentős halászatát, kedvelt horgászatát, pezsgő vízi életét, utal kiváló ásványvizére és a szomszédságában (Csisztapusztán) működő gyógyfürdőre is.

A pajzs felső élén enyhén jobbra forduló, feketével rovátkolt bélésű, felcsapott rostélyú, arany harci sisak helyezkedik el, rajta jobb karmával a rostélyba kapaszkodó, jobbra néző, kiterjesztett szárnyú arany sas áll.

A foszlányok növényi ornamentikát (akantusz-leveleket) mintázva omlanak alá: jobbról kék és ezüst, balról vörös és arany.

A sisakdíszként álló sas megjeleníti, hogy hajdan a Nagyberekből kiemelkedő sziget ősidők óta lakott volt. A sisak szimbolizálja a lovagkirályt, Szent Lászlót, aki először foglaltatta írásba Fonyód nevét. A foszlányok dús szövevénye a város nevének a "fon" igére való visszavezethetőségét szemlélteti, de bemutatja a Nagyberek és a Fonyódi-hegy buján termő flóráját, nagyszerű tölgyesét és a kiemelkedő szőlő- és borkultúrát is.

Fonyód település területi besorolások:

Megye (2014):Somogy megye
Járás (2014):Fonyódi (1421)
irányítószám(ok):8642 , 8644 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Somogyi parti sík
kistájcsoport:-
középtáj:Balaton-Medence
nagytáj:Dunántúli-Dombság
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Somogy vármegye
Járás/pozíció (1914):Lengyeltóti járás

Fonyód település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.741 E17.55 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Fonyód település web és közösségi média kapcsolatok:

Hivatalos weboldal: www.fonyod.hu/
WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Fonyód

Fonyód település kapcsolódó túrapontok:

pontkódpontnévbelterületre esik?
1924Berzsenyi kilátó (Fonyódi-hegy)igen
677Fonyód
1954Fonyód - Fehérbézsenynem
675Fonyód, Alsóvár (Fácános)igen
676Fonyód, Várhegy
1925Postás-kilátó (Sipos-hegy)igen

látnivalók Fonyód településen: (lista)

látnivalókategóriacím
AlsóvárvárFonyód, Szent István utca


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary fonyód tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep