TÚRABÁZIS.hu

Zsana

Zsana település adatok:

neve (2014.):
Zsana
rang:
község
területe (2014):
8794 ha (hektár)
lakások száma (2014):
424 db
lakosság szám (2014):
777 fő

Zsana település címere:

Zsana település címere Zsana címerének kerektalpú pajzsán aranysárga homokon, kék háttér előtt áll egy nagy bajszú juhász alföldi pásztor viseletben. Fején magas fekete alföldi juhászkalap, fehér inge fölött pitykés fekete lajbi, vörös-barna nadrágot és fekete csizmát visel, vállára egy vörös-barna díszítésű fehér szűr terül. Bal kezében kampós terelőbotot tart. A bárány egyik mellső lábát felhúzva, arcát felénk fordítva áll. Ugyanezen kék háttér előtt látható a pajzs jobb felső részén egy fehér holdsarló aranysárga csillaggal, a pajzs bal felső részén pedig egy emberarcú aranysárga nap. A címerpajzs fölött egy háromágú aranysárga korona ül, vörös-barna és zöld ékkövekkel díszítve, vörös-barna béléssel. A pajzsot alulról egy akáckoszorú szegélyezi, aranysárga tölcsérből kibúvó fehérszirmú virágokkal és kerekded zöld levelekkel.

A címer legfőbb motívuma a zsanaiaknak évszázadok óta megélhetést biztosító állattartást jelképezi. A múltbéli alföldi juhászokhoz hasonlóan a ma dolgos gazdái is télen-nyáron, éjjel-nappal vigyázzák, gondozzák állataikat - ezt jelzi a Nap, a Hold és a csillag képe. Az Alföld aranysárga homokja a címerpajzson látható, a helybélieknek oly kedves akácerdő jelképe a pajzsot alulról szegélyezi. A pajzs felett megjelenő korona - amely formájában teljesen megegyezik a Kiskunhalas címerén szereplővel - a városhoz való évszázados kötődésre utal. Színvilágában a címer a heraldika szabályaihoz, a fenti tartalomhoz és a község zászlajának fehér színéhez igazodik.

Zsana település területi besorolások:

Megye (2014):Bács-Kiskun megye
Járás (2014):Kiskunhalasi (0410)
irányítószám(ok):6411 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Dorozsma-Majsai-homokhát
kistájcsoport:-
középtáj:Duna-Tisza közi síkvidék
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):NINCS vármegye
Járás/pozíció (1914):0 járás

Zsana település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.381 E19.66 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Zsana település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Zsana
Hivatalos weboldal: www.zsana.hu/


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary zsana tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep