TÚRABÁZIS.hu

Bősárkány

Bősárkány település adatok:

neve (2014.):
Bősárkány
rang:
nagyközség
területe (2014):
2333 ha (hektár)
lakások száma (2014):
793 db
lakosság szám (2014):
2088 fő
lakosság szám (1910. évben):
1853 fő

Bősárkány település címere:

Bősárkány település címere Kék mezőben, Andráskereszt formában egymásra helyezett két természetes ábrázolású hal. Alul és felül egy-egy hatágú ezüst csillag. Jobbról és balról a halak mögött egy-egy gyékény természetes ábrája látható. Az ovális címerpajzsot arany színű barokk keret szegélyezi.

A kék mező a falut egykor körülölelő, vízzel borított Hanságra utal, amely sajátos megélhetési forrásokat biztosított az elmúlt századokban is itt élt ember számára. Ezeket a címer többi eleme jelképezi: a halak és a gyékény.

Bősárkánynak 1780-tól 1867-ig használatos régi pecsétjén a következő címer szerepelt: két stilizált hal Andráskereszt formában elhelyezve, alattuk és fölöttük egy-egy hatágú csillag. A címerpajzs felső részében "B S" monogram látható, amely "Beő Sárkány" elnevezés kezdőbetűit jelenti.

Az új címer erre a régi pecsétcímerre alapul, tiszteletben tartva ezáltal a régi hagyományokat és elődeink akaratát. Így a történelmi folytonosságot is kifejezzük falunk múltja és jelene között, mert rendkívül fontosnak érezzük a történelmi jelképekben rejlő összetartó erőt, történelmi tudatot.

A címerben a két stilizált hal helyett a Hanság vizeire egykor jellemző egyik mocsári halfaj, a lápi póc szerepel természetes módon ábrázolva. A hanyi halak falunk lakóinak egykori legfontosabb megélhetési forrását, a halászatot jelképezik. A csillagok a címertanban gyakran előforduló címeralakok, amelyek mítikus hagyományokra mennek vissza. Községcímerünkben való szerepeltetésükkel a hagyományokon túl ki akarjuk fejezni az e tájon élő ember reményeit, hitét a jövőben. Hiszen a csillagokat az ember évezredek óta útmutatójának, vezérlő jelének tekintette; így volt ez az ősi magyar néphagyományban is.

A gyékény ábrája címerünk új eleme, kifejezve a több évszázados gyékényező házi-ipart Bősárkányban. A címerben a gyékény, mint növény jelenik meg, lényegi vonásainak ábrázolásával és nem, mint a gyékényszövés learatott nyersanyaga. Tehát a buzogányos gyékény azt is hivatva van kifejezni, hogy így adta tovább e növény az életet a Hanság mocsárvilágában, ezáltal nyersanyagot biztosítva az itt élő emberek egyik megélhetési forrásához. Ezenfelül esztétikailag is indokoltabb e változat szerepeltetése.

A címerpajzsot egy arany színű barokk keret fogja egységbe, amelyet utolsó főúri birtokosaink, az Esterházyak címeréből kölcsönöztünk.

Bősárkány település területi besorolások:

Megye (2014):Győr-Moson-Sopron megye
Járás (2014):Csornai (0860)
irányítószám(ok):9167 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Csornai-sík
kistájcsoport:Rábaköz
középtáj:Győri-medence
nagytáj:Kisalföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Sopron vármegye
Járás/pozíció (1914):Csornai járás

Bősárkány település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.6833 E17.25 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Bősárkány település web és közösségi média kapcsolatok:

Hivatalos weboldal: www.bosarkany.hu/
WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Bősárkány

látnivalók Bősárkány településen: (lista)

látnivalókategóriacím
Pestis oszlop, szoborcsoportszobor, alkotásBősárkány, Petőfi Sándor utca 81. szám környékén
Római katolikus templomtemplomBősárkány, Vasút utca és Kossuth Lajos utca elágazásánál


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary bősárkány tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep