TÚRABÁZIS.hu

Szentlőrinc

Szentlőrinc település adatok:

neve (2014.):
Szentlőrinc
településnév 1914. évben:
Szentlőrincz
rang:
város
rangot kapta:
1996. évben
területe (2014):
2781 ha (hektár)
lakások száma (2014):
2551 db
lakosság szám (2014):
6750 fő
lakosság szám (1910. évben):
2724 fő

Szentlőrinc település címere:

Szentlőrinc település címere Szentlőrinc város címere álló, kék színű, háromszögletű katonai pajzs, amelynek alapját öt vörös színű lángnyelv foglalja el. A lángnyelvek fölött (mintegy közülük kiemelkedve) Szent Lőrinc vértanú növekvő ezüstalakja látható aranyglóriával, kezében bőrerszénnyel; két oldalán két-két aranycsillag. A pajzs fölött ötágú aranykorona, melyből aranyszínű, növekvő, jobbjában kardot, baljában három vörös rózsát tartó griff emelkedik ki. A pajzsot mindkét oldalról zöld borostyánág ékesíti. A pajzs alatt ezüstszalag lebeg SZENTLŐRINC felirattal.

Szentlőrinc azok közé a települések közé tartozik, amelyek nevüket templomuk védőszentjéről kapták; ez a névadási mód is utal a település régi voltára, hiszen a XII-XIII. század fordulója táján már nem volt szokásban. Mivel pedig a heraldika fontos alapelve, hogy a címer a régmúltra utaljon, kézenfekvő, hogy a névnek (illetve a patrocíniumnak) meg kell jelennie a címerben.

Szent Lőrincet hagyományosan bőrerszénnyel (a közösség kincstartója volt) és rostéllyal (megégették) ábrázolják. (A település címerében az utóbbi attribútum nem szerepel.) A szent vértanúságára a lángok utalnak; a legenda szerint kibírhatatlanul szenvedett, olyannyira, hogy sírt is: könnyeiből lettek a hullócsillagok - ez a magyarázata a csillagok pajzsra kerülésének.

Az Esterházyak birtoklására utal a család ősi címerének kissé megváltoztatott főalakja a koronával, amely oromdíszként jelenik meg. A magyar címereknél általános foszlányok helyett a címert borostyánágak övezik, amelyek Szent Lőrincre utalnak (borostyán = laurus Laurentinus = Lőrinc).

Szentlőrinc település területi besorolások:

Megye (2014):Baranya megye
Járás (2014):Szentlőrinci (0321)
irányítószám(ok):7940 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Dél-Baranyai-dombság
kistájcsoport:Baranyai-dombság
középtáj:Mecsek és Tolna-Baranyai-dombvidék
nagytáj:Dunántúli-Dombság
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Baranya vármegye
Járás/pozíció (1914):Szentlőrinczi járás

Szentlőrinc település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.0423 E17.9856 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Szentlőrinc település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Szentlőrinc
Hivatalos weboldal: www.szentlorinc.hu/

látnivalók Szentlőrinc településen: (lista)

látnivalókategóriacím
Római katolikus templomtemplomSzentlőrinc, Templom tér


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary szentlőrinc tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep