TÚRABÁZIS.hu

Tótkomlós

Tótkomlós település adatok:

neve (2014.):
Tótkomlós
nemzetiségi név:
Slovenský Komlóš
rang:
város
rangot kapta:
1993. évben
területe (2014):
12505 ha (hektár)
lakások száma (2014):
2896 db
lakosság szám (2014):
6071 fő
lakosság szám (1910. évben):
10502 fő

Tótkomlós település címere:

Tótkomlós település címere Álló, csücskös talpú pajzs, kék mezejének zöld udvarán jobb oldalon kváderkövekből emelt, timpanon oromzatú nyeregtetős aranyépület áll kapuzatával enyhén balra fordulva. Balról tagolt (egy keresztléchez kapcsolt öt függőleges elemű) aranykerítés látszik, amelyre óriási aranykomló fut fel, s a cölöp helye felé törekedve növekszik a pajzsfőig. A jobb pajzsfőben tizenhat sugarú arany napkorong, a balban ezüst újhold lebeg.

Az uralkodó kék pajzsmező a Zólyom, Hont és Nógrád vármegyékből (Békés)Szentandrásra, majd onnan 1746. április 24-én idetelepült szlovákok (80 család) nemzeti színe, a tájra boruló égbolt meghatározója, a természetes és etikai tisztaság, őszinteség kifejezője, s emlékeztet a sok panasz gyógyítására alkalmas, jódos gyógyvízre, amely itt fakadt fel. Egyben a település nevének "tót" előtagját is megmagyarázza.

A zöld pajzstalp, a viruló természet, az őseredeti és termesztett vegetáció meghatározója, jelzi, hogy a lakosság fő foglalkozása évszázadokon át a mezőgazdasági termelés volt, amelyet szívós, kitartó munkával eredményesen űztek.

A Nap, régi asztrális jelkép, érzékelteti a természet és a társadalom negatív jelentkezési formáinak leküzdésére hivatott erőt, a lét folyamatosságát, esetünkben azt, hogy e vidéken, a Körös-Maros közében, a neolitikum óta folyamatos az élet. E település a régészeti leletek tanúbizonysága szerint, már a 11. században létezett és már a tatárjárás idején is templomos hely volt.

A Hold a ciklikusság, az állandó megújulás mellett azt is jelzi, hogy a 15. század közepétől adatolható birtokosok között szerepel a törökverő hős, Hunyadi János és a felesége, Szilágyi Erzsébet is, vagy a török elleni küzdelemben szintén hírnevet szerző Kerecsényi László gyulai kapitány.

Az aranyos kőház az önkormányzat önállóságát, a települési autonómiát jeleníti meg, amelynek előzménye volt, hogy Mátyás király 1484-ben engedélyezte a lakosoknak, hogy peres ügyeiket saját bíróságuk intézze. 1746-48 között kiharcolták Csanád ellenében a Békés megyéhez kapcsolásukat, 1792-95 között pedig (korábbi tilalom ellenére) felépítették későbarokk stílusú, galeriás tornyú, szép evangélikus templomukat.

A kerítés arany écei kiemelik egyrészt, hogy a 16-17. században tucatnyi birtokos vagy birtokos jelölt akarta itt gyarapítani vagyonát, másrészt, hogy e század első felében is kisbirtokossága volt túlsúlyban. Maga a kerítés a 18. századi elzárkózás mementója, de szellős szerkezete mutatja, hogy ez már a múlté.

A ház és a kerítés közötti nyílt tér a vasút és a közút találkozásából eredő közlekedési csomópont jellegét hangsúlyozza, de emléket állít annak is, hogy e gazdag (70-80 adózó portával rendelkező) települést 1596-ban a temesvári bég által ide zúdított krími tatárok elpusztították, több mint egy évszázadra elnéptelenítették.

Az arany dominanciája szimbolizálja, hogy a lakosság szorgalmából a középkorban és az újratelepítés után is (adózva földesúrnak, a gyulai várnak, temesvári defterdároknak, új szerzeményeseknek) gazdag volt e település, amely 1845-ben önerőből egyezett meg urával az úrbérrendezésről, 1858-ban pedig a tagosításról. És az sem a véletlenen múlott, hogy 1993. november 1-jén városi rangra emelkedett.

Az ég felé törő aranykomló a település nevének második elemét magyarázza, ugyanakkor szemléletesen mutatja be a helybeliek életkedvét, felfelé törekvését, a szebb jövőbe vetett hitét.

Tótkomlós település területi besorolások:

Megye (2014):Békés megye
Járás (2014):Orosházi (0500)
irányítószám(ok):5940 , 5947 , 5949 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Csongrádi-sík
kistájcsoport:Békés-Csongrádi-sík
középtáj:Körös-Maros köze
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Békés vármegye
Járás/pozíció (1914):Orosházi járás

Tótkomlós település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.417 E20.733 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Tótkomlós település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Tótkomlós
Hivatalos weboldal: www.totkomlos.hu/

Tótkomlós település kapcsolódó túrapontok:

pontkódpontnévbelterületre esik?
1814Kopáncs-puszta, templomnem
1778Tótkomlós településigen

látnivalók Tótkomlós településen: (lista)

látnivalókategóriacím
evangélikus templomtemplomTótkomlós, Szent István tér
Nagykopáncsi római katolikus templomtemplomkülterület, Kopáncs-puszta
Néprajzi gyűjteménymúzeumTótkomlós, Szent István tér 2.
Rózsefürdőfürdő, fürdőhely
Szlovák néprajzi ház (Szokolay Sándor emlékszoba)épület, építmény, épület együttesmúzeumtájházTótkomlós, Szép utca 5.
Szlovák tájházépület, építmény, épület együttestájházTótkomlós, Széchenyi utca 11.
Tanyamúzeummúzeumkülterület, Tótkomlóstól északi irányban


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary tótkomlós tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep