TÚRABÁZIS.hu

Tiszasziget

Tiszasziget település adatok:

neve (2014.):
Tiszasziget
rang:
község
területe (2014):
2689 ha (hektár)
lakások száma (2014):
640 db
lakosság szám (2014):
1739 fő

Tiszasziget település címere:

Tiszasziget település címere Tiszasziget címere álló, reneszánsz pajzs. Kék mezejében a pajzsderékon habos ezüstpólya fut keresztül. A pólya felett faragott zöld oszlopon kiterjesztett szárnyú, fegyverzett aranyos sas fordul enyhén jobbra, jobb szárnya alatt négyes vitorlázatú vörös szélmalom, bal szárnya alatt egytornyú stilizált várkastély helyezkedik el. A pólya alatti mezőben három zöld dohánylevélen aranypénz látható Mária Terézia királynő (balra néző) portréjával (valódi verete ezüsttallér volt).

A pajzs felső élére aranyos zsinórzatú és bojtú vörös 48-as honvédtábornoki sapka van elhelyezve enyhén jobbra fordítva.

A foszlányok: jobbról vörös és arany, balról kék és ezüst.

Tiszasziget címere a beszélő címerek (tesserae loquentes) kategóriájába tartozik. A habos pólya a település mellett kezdetektől folyó Tiszát szimbolizálja. A zöld oszlop, rajta a magas röptű sassal - a magasság és mélység ellentétpárját kiemelve - jelzi, hogy itt található az ország legmélyebb pontja. de a ragadozó madár - a magasság kedvenc totemállatainak egyike - azt is jelképezi, hogy a terület a honfoglalás óta lakott.

E vidék Szent Gellért koráig visszavezethető gazdag gabonatermő voltára utal a szélmalom, a vár pedig az egykori, Térvár határrészben még a múlt század végén is romjaiban álló kisebb erősség emlékét idézi.

A honvédcsákó egyrészt azt a sikeres offenzívát idézi fel, amelyet 1849 márciusának végén Perczel Mór tábornok indított meg itt, Szentiván és Vedresháza térségében az udvart kiszolgáló szerb csapatok ellen, másrészt az elmúlt ezer esztendőből azokat a hősi erőfeszítéseket, amelyeket nehéz időkben és a nagy világégések időszakában a helyi lakosság legjobbjai, akár életük feláldozása árán is, vállaltak.

A foszlányok növényi ornamensekbe átcsapó burjánzása pedig a település elszánt élni akarását, a szebb, boldogabb jövőbe vetett reményét fejezi ki.

Tiszasziget település területi besorolások:

Megye (2014):Csongrád megye
Járás (2014):Szegedi (0750)
irányítószám(ok):6756 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Marosszög
kistájcsoport:-
középtáj:Alsó-Tiszavidék
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):NINCS vármegye
Járás/pozíció (1914):0 járás

Tiszasziget település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.17 E20.17 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Tiszasziget település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Tiszasziget
Hivatalos weboldal: www.tiszasziget.hu/

Tiszasziget település kapcsolódó túrapontok:

pontkódpontnévbelterületre esik?
1843Tiszasziget településigen
1877Tiszasziget, szélmalomnem

látnivalók Tiszasziget településen: (lista)

látnivalókategóriacím
Magyarország legmélyebb pontjakopjafa, jeloszlopkülterület, Tiszaszigettől észak-nyugatra 1,2 km-re
Tiszaszigeti szélmalomszélmalomkülterület, Tiszasziget, Móra Ferenc utca északi részén


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary tiszasziget tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep