TÚRABÁZIS.hu

Százhalombatta

Százhalombatta település adatok:

neve (2014.):
Százhalombatta
rang:
város
területe (2014):
2806 ha (hektár)
lakások száma (2014):
7584 db
lakosság szám (2014):
18577 fő
lakosság szám (1910. évben):
1607 fő

Százhalombatta település címere:

Százhalombatta település címere A pajzs felett négyszer meghajtott, két végén háromszögű bevágásokkal díszített aranyszalagon a "Százhalombatta" felirat olvasható.

Százhalombatta város címere pajzs alakú, négy mezőre osztott, alapszíne: kék és arany.

Az első mező: hatszor vágott, az 1., 3. és 5. sáv piros, a 2., 4. és 6. sáv aranyszínű. A piros szín a tüzet jelképezi, utalva a város olaj- és energiaiparára.

A második mezőben a város nevét adó "Halmok" stilizált rajzolata található. A halmok színe zöld. Felette kék égbolton balra a nap, jobbra a hold látható. A halomsírok felett levő égitestek a nappalt és az éjszakát, az állandó változást, az örök körforgást jelentik.

A harmadik mezőben egy ekevas és csoroszlya rajzolata látható, mely a település első pecsétjében található. Az alapszín kék, a szerszámok színe ezüst.

A negyedik mező hétszer vágott, az 1., 3., 5. és 7. sáv kék, a 2., 4. és 6. sáv aranyszínű. A kék szín a város egyik határát alkotó Duna folyót, valamint a várost átszelő Benta-patakot jelképezi. (27/1991. (XII. 18.) számú rendelet szerint)

Az arany és a vörös a heraldikában egyenértékűen előkelő mázak, amelyek jelzik a település egykori és mai jelentőségét: királyi (királynéi) birtok volt, melyet az Árpádok címeréből átemelt vörös sávok jelképeznek, ma az energiaipar egyik fontos hazai bázisa, mely aranysávokkal nyer kifejezést.

A második mezőben négy sorba rendezett, stilizált halmok az ősi hősi múlt négy fázisát idézik fel. A vaskori halomsírok szomszédságában a rómaiak katonai tábort emeltek, e dombok tövében vívták a hunok - krónikáink szerint - véres csatáikat, és a honfoglaláskor itt foglalt szállást az egyik "fejedelmi személy", itt vertek először tábort a Dunántúl meghódítására induló magyar csapatok. Gazdag régészeti emlékanyaga és a gyakorlati régészet jeles műhelye öregbítik a város hírnevét.

A település nevének előtagja, Százhalom, megjelenik már a középkori krónikákban (Zazholm), gesztában (Centum Montes), s az sem lehetetlen, hogy utótagja annak a "kőszobornak" vagy "áldozati szobornak" emlékét idéz, amelyet ide lokalizálnak a krónikák. A Nap és Hold együttes szerepeltetése ősi hitvilágunk jellemzője (vö. égig érő fa, Napos-Holdas paripa stb.), ugyanakkor az állandó változást, örök megújulást és körforgást is szimbolizálja.

A csoroszlya és az ekevas a település első pecsétjéről került a címerbe, kiemeli ugyanakkor a mezőgazdasági termelés hajdani fontos voltát. A török időkben (1546) pl. Százhalom adójának közel 70\%-a gabona volt, Batéban a harmada gabona, és csaknem ennyi a must. Később növekszik a gyümölcstermelés, s megjelennek a bolgárkertészetek is.

Százhalombatta település területi besorolások:

Megye (2014):Pest megye
Járás (2014):Érdi (1270)
irányítószám(ok):2440 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Érd-Ercsi-hátság
kistájcsoport:Észak-Mezőföld
középtáj:Mezőföld
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Fejér vármegye
Járás/pozíció (1914):Adonyi járás

Százhalombatta település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.3167 E18.9115 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Százhalombatta település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Százhalombatta
Hivatalos weboldal: www.szazhalombatta.hu/

Százhalombatta település kapcsolódó túrapontok:

pontkódpontnévbelterületre esik?
447Százhalombatta, Szent István templom

látnivalók Százhalombatta településen: (lista)

látnivalókategóriacím
Dunafüredi római kori ásatásoképület, építmény, épület együttes
Érdi-magaspartkilátástermészeti látnivalóÉrd és Százhalombatta között a Duna jobb partja mentén
Régészeti parkmúzeumSzázhalombatta, Poroszlai Ildikó utca 2.
Római katolikus templomtemplomSzázhalombatta, Szent László utca 56.
Római kőhíd a Benta-patakonépület, építmény, épület együttes
Százhalombattai "Matrica" múzeummúzeumSzázhalombatta, Gesztenyés utca 1-3.
Szerb Ortodox templomtemplomSzázhalombatta, Szent László utca 94.


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary százhalombatta tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep