TÚRABÁZIS.hu

Lajosmizse

Lajosmizse település adatok:

neve (2014.):
Lajosmizse
rang:
város
rangot kapta:
1993. évben
területe (2014):
16466 ha (hektár)
lakások száma (2014):
4840 db
lakosság szám (2014):
11188 fő
lakosság szám (1910. évben):
9899 fő

Lajosmizse település címere:

Lajosmizse település címere Álló, csücskös talpú pajzs, kék mezejének zöld hármashalmán két, ágaskodva szembeforduló, fegyverzett aranyoroszlán lép egymás felé - bundájuk fekete tincsekkel ékes, farkuk levél formájú bojtban végződik - és fekete függesztőszíjánál tartják a tölcsérével balra mutató ezüst jász-kürtöt, a pajzsfő jobb és bal oldalán egy-egy nyolcágú ezüstcsillag lebeg.

A pajzson vörös bélésű, enyhén jobbra forduló rácsos ezüst tornasisak helyezkedik el, nyakában aranyszalagon arany medállal. Az ötágú (három levél között két gyöngy) nyitott, leveles, arany sisakkoronából a címerkép bal oldali, jobbra forduló oroszlánja növekszik, jobb mancsában tartja az említett jász-kürtöt.

A foszlányok (mindkét oldalon) kék és ezüstmázúak.

A pajzs kék alapszíne az idő- és térbeli végtelenséget hivatott kifejezni.

A kék egyben a transzcendencia színe is, jelzi, hogy a középkori Mizse településnek már volt kőtemploma, ferences barátok is munkálkodtak a nyakas kunok megtérítésén. A zöld szín a hajdani ligetes legelőket idézi, amelyeken mind a honfoglalás korában, mind a kun és török időkben nagyállattartás, elsősorban szarvasmarha- és juhtenyésztés volt a domináns, de le nem becsülhető a ménesek száma sem. A két harcias oroszlán felidézi, hogy hajdan a város két településből állott. A török adóösszeírók még Mizsét és Lajost is lakott helyekként szerepeltetik, s csak 1596-ban pusztul el végleg.

Az oroszlánok által tartott jászkürt már a 16. században megjelenik pecséteken, mint a jászkunok szimbóluma, sőt kapcsolatba hozták Lehel vezér híres mondájával is, amit két tényezőre építettek, ti. arra, hogy a kürt valóban 9-10. századi alkotás, ugyanakkor éle csorba, ami a "császár" agyoncsapásakor keletkezett sérülésnek tekinthető. A kürt jelkép, amely a lakosság etnikai összetartozásának, függetlenségének és szabadságvágyának kifejezője.

A két csillag a két nagy hitközséget, a római katolikust és a reformátust emeli ki. Megint csak az egykori vitézséggel és a hagyományokkal függhet össze, hogy katolikus temploma a szentéletű lovagkirály, a 7. és 8. kereszteshad vezére, IX. (Szent) Lajos (1214-1270) pártfogásába ajánltatott. Lajosmizse a mai nevét 1902-ben nyerte el, 1970-ben visszakapta nagyközségi rangját, 1993-ban pedig várossá avatta a köztársasági elnök.

A címer sisakja az elmúlt ezredév, különösen a két világháború hősi halottaira és áldozataira emlékeztető memento, a korona pedig az önállóság, a helyi autonómia, önkormányzatiság beszédes érzékeltetője.

Lajosmizse település területi besorolások:

Megye (2014):Bács-Kiskun megye
Járás (2014):Kecskeméti (0380)
irányítószám(ok):6050 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Kiskunsági-löszöshát
kistájcsoport:-
középtáj:Duna-Tisza közi síkvidék
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye
Járás/pozíció (1914):Alsódabasi járás

Lajosmizse település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.0264 E19.5578 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Lajosmizse település web és közösségi média kapcsolatok:

Hivatalos weboldal: www.lajosmizse.hu/
WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Lajosmizse

Lajosmizse település kapcsolódó túrapontok:

pontkódpontnévbelterületre esik?
1507Lajosmizse, Pusztatemplom (rom)nem

látnivalók Lajosmizse településen: (lista)

látnivalókategóriacím
Pusztatemplom romjaiépületrom, építményromtemplomkülterület
Tanyamúzeum és tanyacsárdamúzeumkülterület, Alsóbene tanya 623.


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary lajosmizse tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep