TÚRABÁZIS.hu

Ágasegyháza

Ágasegyháza település adatok:

neve (2014.):
Ágasegyháza
rang:
község
területe (2014):
5587 ha (hektár)
lakások száma (2014):
857 db
lakosság szám (2014):
1908 fő

Ágasegyháza település címere:

Ágasegyháza település címere Az álló, csücskös talpú pajzs négyelt: 1. ezüst (fehér) mezejében ötágú aranylombos faág lebeg; 2. a kék mezőben arany alapon egytornyú, vörös tetejű, arany keresztekkel ékesített fehér (ezüst) templom áll; 3. a kék mezőben arany alapon, vörös köpenybe és aranyos-ezüstös páncélba öltözött, baljában kerek pajzsot, jobbjában lángpallost tartó Szent Mihály arkangyal áll; 4. a ezüst (fehér) mezőben aranyos szőlőfürtöktől terhelt és szőlőlevelekkel ékes arany szőlővessző lebeg.

A pajzson szembefordult aranyos csőrsisak nyugszik. A sisakdíszen szembefordult, vörös kalpagos, kék ruhás vitéz kinövő helyzetben, jobbjával aranyos görbe kardot, baljával háromágú, aranylombú faágat emel magasba. Sisaktakaró: mindkét oldalon ezüst (fehér)-kék.

A pajzs 1. negyedében szemlélhető ÁG és a 2. negyedében látható templom - vagy régies kifejezéssel EGYHÁZ, a község ősi ÁGASEGYHÁZA nevére utal, melyet az oklevelek legkorábban 1353-ból említenek.

A 3. negyed ábrázolása a település védőszentjét jeleníti meg. Az ősi templom és a község a török hódoltság időszakában elpusztult. A századunkban épített új templom titulusa és így a község védőszentje is SZENT MIHÁLY ARKANGYAL, az "égi seregek vezére" . Szent Mihály napján tartja a község a szokásos búcsúját, amely így a helyi közösség legnagyobb saját ünnepe.

A pajzs 4. negyedében látható szőlővessző a község mai földművelő jellegére utal, hiszen a lakosság nagy részének ez a legfőbb kenyérkereseti forrása.

A sisakdíszen látható kiskun vitéz a település múltját jeleníti meg, emléket állítva a katonai szolgálatot is vállaló kun ősöknek, akik fegyverviselésük fejében nyerték el kollektív szabadságukat.

A pajzsmező és a sisaktartó ezüst (fehér)-kék színei az egykori Jászkun Kerület kék-fehér színeit jeleníti meg, hiszen Ágasegyháza is egykoron e terület része volt.

Ágasegyháza település területi besorolások:

Megye (2014):Bács-Kiskun megye
Járás (2014):Kecskeméti (0380)
irányítószám(ok):6076 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Kiskunsági-homokhát
kistájcsoport:-
középtáj:Duna-Tisza közi síkvidék
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):NINCS vármegye
Járás/pozíció (1914):0 járás

Ágasegyháza település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.8404 E19.4456 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Ágasegyháza település web és közösségi média kapcsolatok:

Hivatalos weboldal: www.agasegyhaza.hu/
WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Ágasegyháza

látnivalók Ágasegyháza településen: (lista)

látnivalókategóriacím
Báránypirosító tanösvénytanösvénykülterület, Természetvédelmi oktatóközponttól indul
Rekettye tanösvénytanösvénykülterület, Orgoványi rétek


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary Ágasegyháza tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep