TÚRABÁZIS.hu

Igar

Igar település adatok:

neve (2014.):
Igar
rang:
község
területe (2014):
4119 ha (hektár)
lakások száma (2014):
502 db
lakosság szám (2014):
956 fő
lakosság szám (1910. évben):
1930 fő

Igar település címere:

Igar település címere A címer álló helyzetű háromszögű pajzs. Az osztatlan kék pajzsmezőben vörös sátor alatt a pajzstalp ezüstpólyával vágott. Az ezüstpólya felett egy nyitott, ezüstgyöngyökkel díszített, aranykorona lebeg.

A címer jobb oldalán, a kék pajzsmezőben: a sátorból kinövő ezüst templomtorony látható. A templomtorony nyolcágú csillagban végződik, felette jobb haránt irányban egy emberarcú arany holdsarló lebeg.

A címer bal oldalán, a kék pajzsmezőben: a sátortól részben eltakart zöld hármashalomból kinövő, arany szőlőtőke látható. A szőlőtőke aranyvesszője egy aranykarót fon körbe. A szőlővessző: a karótól jobbra két aranyszőlőlevél és egy arany szőlőfürt; a karótól balra két aranyszőlőfürt és egy aranyszőlőlevél látható. A szőlőtőke felett bal haránt irányban egy emberarcú aranynap lebeg.

A község címerének három fő motívuma, a mai három településrészt jelképezi a heraldika szabályainak figyelembe vételével.

A címerben látható ezüst templomtorony a község nevét adó IGAR település részt jelképezi. Az igari református templom 1835-ben épült, és a falu újkori történelmének egyik legjelentősebb épülete.

A címerben látható ezüstpólya (sáv) a közeli Sió-folyót jelképezi.

A címeren szereplő hármas halomból kinövő szőlőtőke Vámszőlőhegyet jelképezi. A szőlő egyébként kedvelt heraldikai motívum, mivel egyben a bőség és gazdagság bibliai eredetű szimbóluma.

A címerben szereplő nap és hold a magyar nép művészetében a férfit és a nőt jelképezi. A honfoglalás korának hitvilágából ránk maradva lett az erdélyi székelyek szimbóluma is. Itt a címerben e két égitest mint a honfoglalás előtti pogány motívumok, Igar honfoglalás előtti történelmi emlékeit jelképezik. Ezek közül csupán a legfontosabbakat említve: a galástyai bronzkori földvár, vámszőlőhegyi avar vezér lelete és az Árpád- kori nemzetségi földvár maradványai.

Igar település területi besorolások:

Megye (2014):Fejér megye
Járás (2014):Sárbogárdi (0840)
irányítószám(ok):7015 , 7016 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Kálóz-Igari löszhátak
kistájcsoport:Nyugat-Mezőföld
középtáj:Mezőföld
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Fejér vármegye
Járás/pozíció (1914):Sárbogárdi járás

Igar település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.7754 E18.514 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Igar település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Igar
Hivatalos weboldal: www.igar.hu/

látnivalók Igar településen: (lista)

látnivalókategóriacím
Galástya földvár sáncaivárIgar-Vámpuszta Dél-keleti részén


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary igar tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep