TÚRABÁZIS.hu

Jászberény

Jászberény település adatok:

neve (2014.):
Jászberény
rang:
város
területe (2014):
22135 ha (hektár)
lakások száma (2014):
12179 db
lakosság szám (2014):
26809 fő
lakosság szám (1910. évben):
29675 fő

Jászberény település címere:

Jászberény település címere álló, halfarkú reneszánsz pajzs, melynek kék mezejében hurkot formázó aranyos szíjon hangtölcsérével balra forduló arany jelkürt lebeg.

A pajzs felső élén szembeforduló, vörös bélésű, aranyos szegélyű, aranyos hálódíszítésű és pántozatú tornasisak helyezkedik el, nyakában arany szalagon arany medalionnal. A sisakot kettős abroncsú, ötágú, gyöngyökkel dúsan ékesített arany leveleskorona díszíti. A sisakdísz: balról jobbra nyúló arannyal mintázott fekete páncélzatú vágott jobb kar, kezében balra megdőlt arany kettős-keresztet tart.

A foszlányok: jobbról kék és arany, balról vörös és ezüst.

A jelkép megalkotói elfogadva a heraldika azon alapelvét, hogy a címer minél egyszerűbb, annál patinásabb, egyetlen motívumot, az ún. jász-kürtöt helyezték pajzsukra.

A hagyomány szerint ezt a X-XI. századi, bizánci eredetű, dúsan faragott elefántcsont kürtöt a kalandozások korában Lehel vezér zsákmányolta vagy kapta ajándékba a magyaroknak adót fizető bazileusztól. Kortárs legendaíró beszéli el, hogy midőn Lehel megharsantotta "az egész sereg előtt ismeretes kürtjét, annak hangjára az egész had sietve megbeszélésre gyűlt". A népmondát is feldolgozó krónikások pedig tudni vélik, hogy a fogságba esett és halálra ítélt Lehel ezzel a kürttel sújtotta agyon "Konrád császárt" . "Jászberényben - írja Petőfi is - Még megvan a kürt csorba élivel, Mit megcsonkított a császár fején a Győzötten is még győzelmes Lehel." (E sorok természetesen a gazdag gyűjteménnyel rendelkező Jász Múzeumnak is emléket állítanak.)

A kék mező idézi a végtelen térséget, melyen hajdan a jászok pásztorai, gulyásai, csikósai legeltettek, s amely a török időkben tovább bővült az elpusztult, elnéptelenedett falvak területével, határaival.

Az egykori híres pusztai élet mementója a város ismert juhász-szobra, de a pásztorok védőszentjének emelt Szent Vendel-szobor vagy akár az időjárás-jósló szenteknek (Orbán, Donát, Medárd) állított szoborcsoport is.

A kék egyébként, mint a vizek jellegzetes színe, ugyanakkor megjeleníti a régi határ vizenyős, mocsaras területeit, a Zagyva és Tarna folyókat és az Ágó-patakot is.

Jászberény a hagyományoknak az ősök és hősök tiszteletének az Alföldön szinte fővárosa. A kalandozó magyarok előtt éppúgy tisztelegnek itt, mint ahogy a török-kor harcosainak emléket állítanak, a jászkun huszár szobra éppúgy hirdeti itt az ezeréves dicsőséget; mint a gyászt, a hősök iránti nem múló kegyeletet, a világháborúkban elesett honvédeknek s áldozatoknak a monumentumai. A sisak tehát joggal díszíti e nemes város címerét.

A korona azt fémjelzi, hogy Jászberény a XIV. század közepe óta a jászság egyik központja, széke. A török időkben khászvárosként befogadta, oltalmazta a környék idemenekült népességét, de felidézi a redemptus öntudatot is. Azt, hogy a jogtalanul birtokossá tett Német Lovagrendtől önerőből váltották vissza területeiket. A redemptio után (1876-ig) a Jász-Kun Kerület székhelye volt, majd járási jogú várossá vált.

A páncélos jobbkar szimbolikusan felidézi, hogy a jászok és kunok a XIII. század második felétől a XV. század elejéig a királyi haderő tömegében meghatározó elemek voltak, de keményen kivették részüket a honvédő háborúkból csakúgy, mint nemzeti szabadságküzdelmeinkből, kiváltképp híresek voltak a legendás jász-kun huszárok.

A páncélos kézben lévő kettős-kereszt kifejezi a kereszténység védelmében kifejtett harci tevékenységet, de utal a keresztény hitre térés után itt épült középkori templomra, az 1472-ben idetelepült kolostoralapító ferencesekre, a török kiűzése után egyházaikat újjáépítő, hívő helyi lakosokra és a mai hívekre egyaránt.

Jászberény település területi besorolások:

Megye (2014):Jász-Nagykun-Szolnok megye
Járás (2014):Jászberényi (1621)
irányítószám(ok):5100 , 5152 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Jászság
kistájcsoport:Közép-tiszai-ártér
középtáj:Közép-Tiszavidék
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Jász-Nagykun-Szolnok vármegye
Járás/pozíció (1914):rendezett tanácsú város

Jászberény település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.4975 E19.9136 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Jászberény település web és közösségi média kapcsolatok:

Hivatalos weboldal: www.jaszbereny.hu/
WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Jászberény

Jászberény település kapcsolódó túrapontok:

pontkódpontnévbelterületre esik?
1307Jászberény, Szentkútigen
436Jászberény, városháza

látnivalók Jászberény településen: (lista)

látnivalókategóriacím
1848-as emlékműemlékműJászberény, Negyvennyolcasok tere
Bíróság székházaépület, építmény, épület együttesJászberény, Lehel Vezér tér 15.
Első Világháborús lovasszoborszobor, alkotásJászberény, Lehel Vezér tér
Ferences Kolostorkolostor, monostor, rendházJászberény, Ferencesek tere
Ferences templomtemplomJászberény, Ferencesek tere
II. Világháborús EmlékműemlékműJászberény, Szentkúti tér
Jász Múzeum (Lehel kürtje)múzeum5100 Jászberény, Táncsics Mihály utca 5.
Kálvária szoborcsoport (Kereszt)keresztszobor, alkotásJászberény, Ferencesek tere
Nádor oszlopemlékműkopjafa, jeloszlopJászberény, Nádor utca
Palotásy házépület, építmény, épület együttes
Plébánia templomtemplomJászberény, Szentháromság tér
Rozália-kápolnakápolnaJászberény, Szentháromság tér
Termálfürdőfürdő, fürdőhely
Trianon emlékműemlékműJászberény, Apponyi tér
Városházaépület, építmény, épület együttesJászberény, Lehel Vezér tér (Táncsics Mihály utca sarok)
Zirzen Janka szülőházaépület, építmény, épület együttesJászberény, Thököly utca 20.


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary jászberény tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep