TÚRABÁZIS.hu

Jászberény

Jászberény település adatok:

neve (2014.):
Jászberény
rang:
város
területe (2014):
22135 ha (hektár)
lakások száma (2014):
12179 db
lakosság szám (2014):
26809 fő
lakosság szám (1910. évben):
29675 fő

Jászberény település címere:

Jászberény település címere álló, halfarkú reneszánsz pajzs, melynek kék mezejében hurkot formázó aranyos szíjon hangtölcsérével balra forduló arany jelkürt lebeg.

A pajzs felső élén szembeforduló, vörös bélésű, aranyos szegélyű, aranyos hálódíszítésű és pántozatú tornasisak helyezkedik el, nyakában arany szalagon arany medalionnal. A sisakot kettős abroncsú, ötágú, gyöngyökkel dúsan ékesített arany leveleskorona díszíti. A sisakdísz: balról jobbra nyúló arannyal mintázott fekete páncélzatú vágott jobb kar, kezében balra megdőlt arany kettős-keresztet tart.

A foszlányok: jobbról kék és arany, balról vörös és ezüst.

A jelkép megalkotói elfogadva a heraldika azon alapelvét, hogy a címer minél egyszerűbb, annál patinásabb, egyetlen motívumot, az ún. jász-kürtöt helyezték pajzsukra.

A hagyomány szerint ezt a X-XI. századi, bizánci eredetű, dúsan faragott elefántcsont kürtöt a kalandozások korában Lehel vezér zsákmányolta vagy kapta ajándékba a magyaroknak adót fizető bazileusztól. Kortárs legendaíró beszéli el, hogy midőn Lehel megharsantotta "az egész sereg előtt ismeretes kürtjét, annak hangjára az egész had sietve megbeszélésre gyűlt". A népmondát is feldolgozó krónikások pedig tudni vélik, hogy a fogságba esett és halálra ítélt Lehel ezzel a kürttel sújtotta agyon "Konrád császárt" . "Jászberényben - írja Petőfi is - Még megvan a kürt csorba élivel, Mit megcsonkított a császár fején a Győzötten is még győzelmes Lehel." (E sorok természetesen a gazdag gyűjteménnyel rendelkező Jász Múzeumnak is emléket állítanak.)

A kék mező idézi a végtelen térséget, melyen hajdan a jászok pásztorai, gulyásai, csikósai legeltettek, s amely a török időkben tovább bővült az elpusztult, elnéptelenedett falvak területével, határaival.

Az egykori híres pusztai élet mementója a város ismert juhász-szobra, de a pásztorok védőszentjének emelt Szent Vendel-szobor vagy akár az időjárás-jósló szenteknek (Orbán, Donát, Medárd) állított szoborcsoport is.

A kék egyébként, mint a vizek jellegzetes színe, ugyanakkor megjeleníti a régi határ vizenyős, mocsaras területeit, a Zagyva és Tarna folyókat és az Ágó-patakot is.

Jászberény a hagyományoknak az ősök és hősök tiszteletének az Alföldön szinte fővárosa. A kalandozó magyarok előtt éppúgy tisztelegnek itt, mint ahogy a török-kor harcosainak emléket állítanak, a jászkun huszár szobra éppúgy hirdeti itt az ezeréves dicsőséget; mint a gyászt, a hősök iránti nem múló kegyeletet, a világháborúkban elesett honvédeknek s áldozatoknak a monumentumai. A sisak tehát joggal díszíti e nemes város címerét.

A korona azt fémjelzi, hogy Jászberény a XIV. század közepe óta a jászság egyik központja, széke. A török időkben khászvárosként befogadta, oltalmazta a környék idemenekült népességét, de felidézi a redemptus öntudatot is. Azt, hogy a jogtalanul birtokossá tett Német Lovagrendtől önerőből váltották vissza területeiket. A redemptio után (1876-ig) a Jász-Kun Kerület székhelye volt, majd járási jogú várossá vált.

A páncélos jobbkar szimbolikusan felidézi, hogy a jászok és kunok a XIII. század második felétől a XV. század elejéig a királyi haderő tömegében meghatározó elemek voltak, de keményen kivették részüket a honvédő háborúkból csakúgy, mint nemzeti szabadságküzdelmeinkből, kiváltképp híresek voltak a legendás jász-kun huszárok.

A páncélos kézben lévő kettős-kereszt kifejezi a kereszténység védelmében kifejtett harci tevékenységet, de utal a keresztény hitre térés után itt épült középkori templomra, az 1472-ben idetelepült kolostoralapító ferencesekre, a török kiűzése után egyházaikat újjáépítő, hívő helyi lakosokra és a mai hívekre egyaránt.

Jászberény település területi besorolások:

Megye (2014):Jász-Nagykun-Szolnok megye
Járás (2014):Jászberényi (1621)
irányítószám(ok):5100 , 5152 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Jászság
kistájcsoport:Közép-tiszai-ártér
középtáj:Közép-Tiszavidék
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Jász-Nagykun-Szolnok vármegye
Járás/pozíció (1914):rendezett tanácsú város

Jászberény település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.4975 E19.9136 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Jászberény település web és közösségi média kapcsolatok:

Hivatalos weboldal: www.jaszbereny.hu/
WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Jászberény

Jászberény település kapcsolódó túrapontok:

pontkódpontnévbelterületre esik?
1307Jászberény, Szentkútigen
436Jászberény, városháza

látnivalók Jászberény településen: (lista)

látnivalókategóriacím
Bíróság székházaépület/építmény/épület_együttes
Első Világháborús lovasszoborszobor/alkotásJászberény, Lehel Vezér tér
Ferences Kolostorkolostor/monostor/rendházJászberény, Ferencesek tere
Ferences templomtemplomJászberény, Ferencesek tere
II. Világháborús EmlékműemlékműJászberény, Szentkúti tér
Jász Múzeum (Lehel kürtje)múzeum5100 Jászberény, Táncsics Mihály utca 5.
Jász múzeum épületeépület/építmény/épület_együttes
Kálvária szoborcsoport (Kereszt)kereszt,szobor/alkotásJászberény, Ferencesek tere
Nádor oszlopemlékmű,kopjafa/jeloszlopJászberény, Nádor utca
Palotásy házépület/építmény/épület_együttes
Plébánia templomtemplomJászberény, Szentháromság tér
Rozália-kápolnakápolnaJászberény, Szentháromság tér
Termálfürdőfürdő/fürdőhely
Trianon emlékműemlékműJászberény, Apponyi tér
Városházaépület/építmény/épület_együttes
Zirzen Janka szülőházaépület/építmény/épület_együttes


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary jászberény tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep