TÚRABÁZIS.hu

Nógrádsipek

Nógrádsipek település adatok:

neve (2014.):
Nógrádsipek
rang:
község
területe (2014):
2013 ha (hektár)
lakások száma (2014):
303 db
lakosság szám (2014):
698 fő
lakosság szám (1910. évben):
651 fő

Nógrádsipek település címere:

Nógrádsipek település címere Álló, háromszögű pajzs kék mezejében ezüst pajzsfő, három lebegő vörös rózsával megrakva. A kék mezőben alul zöld hármashalom, benne ezüstszegélyű, kék vízszintes hullámpólyával. A középső, magasabb halom fölött lebegő, szárán összefogott három arany tölgyfalevél.

A címerpajzs alatt szárán összefogott, arany makktermésű, két zöld tölgyfaággal kombinált hármas tagolású ezüstszalag. A közepén homorú, két oldalt domború ívű szalag fecskefarok-végződésű. Középső ívében feketével nagybetűs felirat: NÓGRÁDSIPEK. A településnév előtt és után 1-1 díszpont.

A címerpajzsot két oldalról 1-1, a szalagon álló, befelé fordult, vörössel fegyverzett, kiöltött vörös nyelvű, ágaskodó aranygriff tartja.

A címerben szereplő motívumok jelentése

Nógrádsipek nevének a hagyományok szerint vadrózsa a jelentése. Ezt szimbolizálja a címer pajzsfőjében a három Tudor-rózsa.

A pajzs alatti tölgyfaágak a Nógrádsipeket körülölelő erdőket jelképezik. A falu földrajzi elhelyezkedésére a hármashalom, a tájat átszelő patakokra a vízszintes hullámpólya utal, külön jelentősége is van a címerben: jelképezi a múltat, a jelent és a jövőt.

A pajzsban található arany tölgyfalevelek a haladó gondolkodást fejezi ki, mely a polgári erényekért elnyerhető latin tölgykoszorún keresztül vonult be a jelképek sorába.

A palócságot a pajzsokban megjelenő vörös és kék szín jelzi. A palóc ember mentalitását a békeszerető, nyugodt, csendes voltukat közvetett módon a címerpajzs belső rendszere, nyugodtsága, színvilága jelképezi.

Nógrádsipek címerében pajzstartóként a griff a történelmi, néprajzi, közösségi hagyományait őrző, védő nógrádsipeki polgárt ábrázolja. A címerállatok minden esetben az embert képviselik a címerben. A griffben az oroszlánnak és a sasnak tulajdonított összes erény ötvöződik.

A felfegyverzett griff emléket állít egyúttal a község azon lakosainak is, akik a történelem viharos időszakaiban életükkel, vérükkel áldoztak hazájukért, szűkebb otthonukért, községükért.

Arany: értelem, ész, hit

Ezüst: bölcsesség, tisztaság

Vörös: hazaszeretet, tenni akarás

Kék: állhatatosság, elvhűség

Zöld: szabadság, szeretet, remény

Nógrádsipek település területi besorolások:

Megye (2014):Nógrád megye
Járás (2014):Szécsényi (1210)
irányítószám(ok):3179 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Szécsényi-dombság
kistájcsoport:Északi-Cserhát
középtáj:Cserhátvidék
nagytáj:Észak-Magyarországi-Középhegység
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Nógrád vármegye
Járás/pozíció (1914):Szécsényi járás

Nógrádsipek település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N48.0112 E19.5002 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Nógrádsipek település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Nógrádsipek
Hivatalos weboldal: www.nogradsipek.hu/

Nógrádsipek település kapcsolódó túrapontok:

pontkódpontnévbelterületre esik?
1984Dobos-kút nem
281Nógrádsipek

látnivalók Nógrádsipek településen: (lista)

látnivalókategóriacím
Harasztipusztai templomromépületrom, építményromtemplomkülterület, Haraszti-puszta


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary nógrádsipek tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep