TÚRABÁZIS.hu

Váchartyán

Váchartyán település adatok:

neve (2014.):
Váchartyán
településnév 1914. évben:
Váczhartyán
rang:
község
területe (2014):
1211 ha (hektár)
lakások száma (2014):
656 db
lakosság szám (2014):
1772 fő
lakosság szám (1910. évben):
868 fő

Váchartyán település címere:

Váchartyán település címere Álló, csücskös talpú tárcsapajzs a címer, ezüstmezejében lebegő címerkép: vörös szívből nőtt, arany bogyótermésű három zöld olajág. A címerpajzsot barokkos, griff-fejes, vörös bélésű aranykartus övezi, felül vörössel és kékkel ékített, vörös bélésű arany heraldikai koronával süvegezetten. A címer alatt lebegő, hármas tagolású, fecskefarok-végződésű, íves aranyszalag középső mezejében feketével a nagybetűs településnév: VÁCHARTYÁN.

A szívből nőtt rózsa igen közkedvelt keresztény ikonográfiai jelkép, elterjedése az ellenreformációt követő Mária-kultuszhoz kapcsolódik. Hordozza a Mária-tisztelet fő mondanivalóját: teljes szívünkkel forduljunk Máriához, a "rózsák királynőjéhez". A jelkép jelentéstartalma többrétegű; Krisztus Mária fia, tehát a Máriát jelképező szív és a Krisztust szimbolizáló rózsa az anya-fiú viszonyra utal. A középkori misztika hatására, főként a Krisztus szenvedéseiben való elmélyülés eredményeként alakult ki a Jézus-szíve tisztelet.

A későbbi pecsétkép, a szívből növekvő három olajág tulajdonképpen az előzőekben ismertetett motívum átírása. Az olajág a keresztény ikonográfiában - mint örökzöld növény - az örök életet jelképezi, tehát a szív-táplálta ágaknak élőbb növénynek kell hatniuk, emellett mindenképpen termő ágakként kell ábrázolnunk őket. Az olajág és a bogyójából nyert olaj ugyanis a középkortól Szűz Mária tiszta és gyógyító erejét szimbolizálja.

Az olajág szintén utal Krisztusra is. A bibliai Paradicsom meg nem határozott fáit koronként olajfának is képzelték. Az Ószövetségben az olajfa az áldás, kegyelem, a bölcsesség és az Istenbe vetett bizalom jeleként szerepel.

A szívből növő két jelkép a vallásos jellegén túl kapcsolódik a népi hitvilághoz is. Formájában rokonságot mutat a háromágú világfával, de a rózsa a Napos világfával is. A rózsák elhelyezkedésükkel a Nap útját követik az égen: lent-fent-lent, azaz felkeltekor, delelőben legmagasabban és nyugtakor. A néprajzi hasonlóságok közül említhetjük még a lakodalmi kalácsba tűzött hármas ággal, vagy a sírra tűzött, fejfa tetejére tűzött háromágú termőággal való párhuzamot. A népművészet faragás- és hímzésmotívumai között - többnyire már a földi szerelem jelképeként - szintén élő jelképként maradt fenn napjainkig ez az ábrázolás.

A címert barokk aranykartus övezi. Ez az arany keret egyúttal hasonlóságot mutat a megyecímert övező arany, barokkos kartussal is, ezzel mintegy a megyei hovatartozást is jelzi képletesen.

Váchartyán település területi besorolások:

Megye (2014):Pest megye
Járás (2014):Váci (1380)
irányítószám(ok):2164 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Kosdi-dombság
kistájcsoport:Nyugati-Cserhát
középtáj:Cserhátvidék
nagytáj:Észak-Magyarországi-Középhegység
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye
Járás/pozíció (1914):Váczi járás

Váchartyán település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.7247 E19.2596 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Váchartyán település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Váchartyán
Hivatalos weboldal: www.vachartyan.hu/

látnivalók Váchartyán településen: (lista)

látnivalókategóriacím
római katolikus templomtemplomVáchartyán, Fő utca és Kántor köz elágazásánál
Rudnay-kastélykastély, kúriaVáchartyán, Veres Pálné utca 5.


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary váchartyán tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep