TÚRABÁZIS.hu

Fábiánsebestyén

Fábiánsebestyén település adatok:

neve (2014.):
Fábiánsebestyén
rang:
község
területe (2014):
7173 ha (hektár)
lakások száma (2014):
899 db
lakosság szám (2014):
2080 fő
lakosság szám (1910. évben):
1210 fő

Fábiánsebestyén település címere:

Fábiánsebestyén település címere Fábiánsebestyén címere csúcsaiban csapott, csücskös talpú reneszánsz pajzs, melynek kék mezejében (a pajzsfőt és a pajzsderék felét felölelve) kiterjesztett szárnyú, fegyverzett ezüstgalamb lebeg szembefordulva, csőrében zöld olajágat, karmaiban jobbról kilőtt arany nyílvesszőt tart.

A pajzs zöld udvarán szembenézetű ezüsttemplom áll, ajtaja és két toronyablaka fekete, vörös toronysüvegén arany latin kereszt látható. A templomtól jobbra két zöld leveles, balra hajló, hat vörös virágban végződő rózsaszál, balra pedig három, jobbra hajló arany búzakalász lebeg.

A pajzson szembeforduló, vörös bélésű, aranypántos tornasisak helyezkedik el, nyakában aranymedalion, rajta pedig leveleiben rubinnal ékes, levelei között kék gyöngyökkel díszített ötágú leveles korona van.

A sisakdísz: két, tollával kifelé forduló, egymást keresztező aranykulcs, amelyek fülében jobbról balra arany nyílvessző repül. A foszlányok: jobbról vörös és arany, balról kék és ezüst.

A település címere beszélő címer (tessera loquens). A fehér galamb Szent Fábián pápára utal (+ 250), akit égi jelre (egy galamb szállt reá a pápaválasztó konklávén) választottak egyházi méltóságára. A zöld olajág a békés, nyugodt életre is utal (mint Noé galambjánál). Az arany nyílvessző Szent Sebestyént idézi, akit agyonnyilazással kívántak kivégezni (+ 288). Hogy valóban ez a kettős patrocinium volt a község névadási indítéka, arra egy 1400-ból való adat a bizonyság (Zenthfabiansebestyenzallasa descensus). A kettős patrocinium eredete: Szent Fábiánt a Szent Sebestyén tiszteletére szentelt bazilikában temették el egykoron. A nyíl egyébként jelzi azt is, hogy a 14-15. században kun királyi népek lakták a falut, akik a hadban lovasíjászi szolgálatot láttak el.

A település temploma még a XV. században is fennállt, valószínűleg csak a török időkben pusztult el, romjainak egy része ma is látható. Ezért jelenik meg a pajzson egy jellegében XV. századi kis templom.

Az újjátelepítés után virágzó mezőgazdaság jellemezte a falut, erre, továbbá arra is utal a rózsacsokor, hogy mai templomuk (felszentelve 1932-ben) Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére szenteltetett. Ugyancsak a földművelésre utalnak az aranyló búzakalászok.

A sisak a hősi halottakra emlékeztet, a korona pedig azt jelzi, hogy önálló településről van szó, amelynek lakói vállalják az ősi hagyományok ápolását (ezt a két nyíllal átlőtt kulcs mint a hajdani névadókra való utalás megerősíti).

Fábiánsebestyén település területi besorolások:

Megye (2014):Csongrád megye
Járás (2014):Szentesi (0760)
irányítószám(ok):6625 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Csongrádi-sík
kistájcsoport:Békés-Csongrádi-sík
középtáj:Körös-Maros köze
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Csongrád vármegye
Járás/pozíció (1914):Tiszántúli járás

Fábiánsebestyén település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.674 E20.453 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Fábiánsebestyén település web és közösségi média kapcsolatok:

Hivatalos weboldal: www.fabiansebestyen.hu/
WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Fábiánsebestyén

Fábiánsebestyén település kapcsolódó túrapontok:

pontkódpontnévbelterületre esik?
1805Fábiánsebestyén településigen
1504Fábiánsebestyén, Pusztatoronynem
1866Fábiánsebestyén, szélmalomnem

látnivalók Fábiánsebestyén településen: (lista)

látnivalókategóriacím
Pusztatemplomépületrom, építményromtemplomkülterület, a Pusztatemplom vasútmegállótól északra 730 méterre


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary fábiánsebestyén tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep