TÚRABÁZIS.hu

Soltvadkert

Soltvadkert település adatok:

neve (2014.):
Soltvadkert
rang:
város
rangot kapta:
1993. évben
területe (2014):
10886 ha (hektár)
lakások száma (2014):
3331 db
lakosság szám (2014):
7487 fő
lakosság szám (1910. évben):
7836 fő

Soltvadkert település címere:

Soltvadkert település címere Magyar és sváb motívumokat ötvöző, díszes hordó homlokzatra is emlékeztető a címer, melyet aranyszínű címerpajzs foglal magában.

A pajzs felső részén ezüst zászlószalag formában a község alapítására utaló 1376-os évszám látható. A pajzs közepén stilizált hordó alakban a község fő termelési ágát jelképező szőlőfa helyezkedik el zöld és kék szőlő fürtjeivel. A szőlő jobb oldalán a község másik jellemzője, a tó körvonala helyezkedik el, kék alapon keskeny ezüst (fehér) kontúrral a homokos partot jelezve. A szőlőfa bal oldalán lévő arany (sárga) rácsozat a korai községi parcellázásra utal. A hordó felső részén elhelyezkedő páros, indás szőlőlevél mintegy megkoronázza a természetet és az emberi tevékenységet. A címer alsó részén ismét ezüstszínű zászlószalagon piros gót betűs "Soltvadkert" felirat olvasható.

A címer kiinduló motívuma a legrégebbi pecsét lenyomat rajza. Némi "átrajzolás" után a mai formája a pajzson belül egy hordóra utaló kör. Központjában egy fára futó szőlő volt eredetileg, mai formájában pedig a jellemző magas művelésű kordonos szőlőt szimbolizálja. A kék folt a Vadkerti-tó eredeti nevén a Büdös-tóra utaló jelzés. A címerben lévő "rácskép"-re több magyarázat is van. Vadkertre eredetileg is a rendezett egyenes utcák voltak a jellemzők, a rajz erre utalhat, de az a magyarázat is helytálló, hogy őseink parcellánként váltották meg földjüket a kalocsai érsektől, mire magukénak tudhatták Vadkert határát. Az 1376 dátum a címer fölött az első oklevélben történt említés évszámára utal. A gót betűs Soltvadkert pedig a sváb származást jelképezi.

Soltvadkert település területi besorolások:

Megye (2014):Bács-Kiskun megye
Járás (2014):Kiskőrösi (0390)
irányítószám(ok):6230 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Bugaci-homokhát
kistájcsoport:-
középtáj:Duna-Tisza közi síkvidék
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye
Járás/pozíció (1914):Kiskőrösi járás

Soltvadkert település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.5809 E19.3937 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Soltvadkert település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Soltvadkert
Hivatalos weboldal: www.soltvadkert.hu/

látnivalók Soltvadkert településen: (lista)

látnivalókategóriacím
Római katolikus plébániatemplomtemplomSoltvadkert, Szentháromság utca 19.
Vadkerti-tófürdő, fürdőhely


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary soltvadkert tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep