TÚRABÁZIS.hu

Baranyahídvég

Baranyahídvég település adatok:

neve (2014.):
Baranyahídvég
településnév 1914. évben:
Baranyahidvég
rang:
község
területe (2014):
849 ha (hektár)
lakások száma (2014):
73 db
lakosság szám (2014):
188 fő
lakosság szám (1910. évben):
388 fő

Baranyahídvég település címere:

Baranyahídvég település címere Az önkormányzat címere: álló, háromszögű, kékkel és zölddel vágott pajzs, a pajzsderékban szétvágott ezüstpólyával. A felső kék mezőben középütt lebegő helyzetű nyolcküllős ezüst kerék, melyet két oldalról egy-egy ívesen befelé hajló leveles arany búzakalász kísér. Az alsó zöld mezőben a pajzs alsó csúcsából feltörő lángnyelvekből növekvő, szembefordult, kiterjesztett szárnyú, vörössel fegyverzett és jobbra tekintő ezüst főnixmadár, feje körül arany dicsfénnyel. A címer alatt lebegő, hármas tagolású íves aranyszalagon feketével BARANYAHÍDVÉG felirat. A településnév előtt és után egy-egy díszpont.

A patakot szimbolizáló heraldikai mesteralak, a szétvágott pólya utalva egyúttal a község születésére is.

A keréknek a címerben elsődleges jelentésén túl gazdag szimbólumértéke van. Ősidőktől fogva a teljességet sugallja, forgó mozgása révén pedig a természet körforgását, az újjászületését, a megújulást, az örök visszatérést és állandóságot szimbolizálja. A tömör, fakorongból készült kerék még lunáris (Holdhoz kapcsolódó) jelkép volt, de amikor későbbi, küllős változata megjelent, a küllők révén a Nap és égitestek ciklikus mozgását jelentette. A magyar népi hitvilágban is megvan a kerékgörgető Nap-varázslat, mellyel a téli és nyári napfordulókon a Nap égi útját idézték. A kerék tágabb értelemben az egész világ, a kozmosz ciklikus változásának jelképe, tovább menve a teremtő istené, akinek művét egyfajta „perpetum mobilének”, azaz örökmozgónak képzelték el. A nyolcküllős kerék ábrázolása magában foglalja a körbe rajzolt kereszt motívumát is, amely Krisztus uralmát jelképezi a Föld felett. A küllőket összefogó abroncs szimbolizálja az összefogást, az összetartozást, ebben az értelemben jelképezi az egy célért mozduló, együttesen munkálkodó lakosságot, de a vallásos közösségeket is. A jellemző vallásra (református) utal a főnix. A főnix képzeletbeli madár, egyiptomi mondákból származik, s korábban fácán, majd sas alakjában kapott testet. A leírások szerint a főnix Indiából származik, ahonnan ötszáz évenként elzarándokol a libanoni cédrusokhoz. Itt illatosítja szárnyait, majd a Nap városába, Héliopoliszba (Egyiptom) repül. Ott egy oltáron tüzet fogott, elégeti magát. Harmadnapra a hamuban talált féreg szárnyakat növesztve újra elnyeri a főnix alakját, és visszatér hazájába. A főnix fejét övező aranyglória Krisztus dicsfényét jelöli a címeren, egyben a Napot is, amely felé repül.

A kozmikus világhoz kapcsolta színeket jelentéstartalma: arany (Nap): értelem, ész, hit, tekintély, fenség, erény, erkölcsösség; ezüst (Hold): bölcsesség, tisztaság, ártatlanság, tökéletesség, szemérmesség; vörös (Mars): hazaszeretet, önfeláldozás, tenni akarás, nagylelkűség; kék (Jupiter): elvhűség, állhatatosság, ellenálló-képesség, bizalom; zöld (Vénusz): szabadság, szeretet, szépség, remény, örökkévalóság.

Baranyahídvég település területi besorolások:

Megye (2014):Baranya megye
Járás (2014):Sellyei (0300)
irányítószám(ok):7841 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Fekete-víz síkja
kistájcsoport:-
középtáj:Drávamenti-síkság
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Baranya vármegye
Járás/pozíció (1914):Siklósi járás

Baranyahídvég település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N45.8464 E18.0228 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Baranyahídvég település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Baranyahídvég


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary baranyahídvég tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep