TÚRABÁZIS.hu

Kerekegyháza

Kerekegyháza település adatok:

neve (2014.):
Kerekegyháza
rang:
város
rangot kapta:
2001. évben
területe (2014):
8128 ha (hektár)
lakások száma (2014):
2793 db
lakosság szám (2014):
6354 fő
lakosság szám (1910. évben):
4450 fő

Kerekegyháza település címere:

Kerekegyháza település címere Címere álló, csücskös talpú pajzs, kék mezejének zöld hármashalmán fekete zsinóros vörös mentében és nadrágban, derekán ezüstövvel, aranyos csizmában, aranyleffentyűs vörös süvegű, fekete bajuszú jász vitéz áll, balját a csípőjén nyugtatja, jobbjában ezüst jászkürtöt tart.

A pajzs felső élén vörös bélésű, aranyos szegélyű és pántozatú tornasisak található, nyakában aranyszalagon aranymedállal. A sisakon zafírokkal és rubinnal ékesített ötágú (három levél között két gyöngy), nyitott arany leveleskorona van, felette (a heraldikában nem jellemző módon) arany kettőskereszt lebeg, tőle jobbra ugyancsak lebegve aranymarkolatú, kék pengéjű (élével jobbra forduló) kard, balra ezüstzászlós kopja és balra lobogó kék-arany zászló látható.

A foszlányok: jobbról kék és arany, balról vörös és ezüst, akantuszleveleket formáz.

A címerpajzs kék mezeje emlékeztet a történeti múltra, arra, hogy a település már az Árpád-korban létezett. A zöld, enyhe ívelésű hármashalom idézi a táj dimbes-dombos voltát, amelyen védelem alatt álló puszták és erdőségek zöldellnek, s arra is utal, hogy a lakosság jelentős hányada mezőgazdaságból, zöldség- és gyümölcstermelésből él.

A középütt álló jász vitéz kifejezi, hogy a területet hajdan jászok lakták. A vitéz jobbjában tartott kürt, a hagyomány szerint "Lehel vezér kürtje", már a XVI-XVII. századi pecséteken feltűnik, bár a mondák a honfoglaló vezérek egyikéhez (a német "császár" felett legyőzötten is diadalmaskodó Lehelhez) kötik, ez időtől "jászkun kürtnek" is nevezik, s a jászok meghatározó szimbólumaként tartják számon.

A sisak felidézi a település hősi halottainak, I. és II. világháború hőseinek és áldozatainak emlékét, a korona pedig az 1856-tól újra indult önállóságot, önkormányzatiságot.

A címer felett lebegő kettőskereszt, mintegy a nemzeti címerből kiemelt motívum, jelzi a város lakóinak hazaszeretetét, a szűkebb pátria iránti hűséget s a vallásos érzületet.

Az aranyos markolatú kard a történeti múlt tiszteletét, a haza és a szabadság megvédelmezésére mindig kész tettvágyat fejezi ki, a zászlós kopja pedig az egykori pusztai és lovas életet szimbolizálja.

Kerekegyháza település területi besorolások:

Megye (2014):Bács-Kiskun megye
Járás (2014):Kecskeméti (0380)
irányítószám(ok):6041 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Kiskunsági-homokhát
kistájcsoport:-
középtáj:Duna-Tisza közi síkvidék
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye
Járás/pozíció (1914):Kunszentmiklósi járás

Kerekegyháza település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.937 E19.477 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Kerekegyháza település web és közösségi média kapcsolatok:

Hivatalos weboldal: www.kerekegyhaza.hu/
WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Kerekegyháza


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary kerekegyháza tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep