TÚRABÁZIS.hu

Kunhegyes

Kunhegyes település adatok:

neve (2014.):
Kunhegyes
rang:
város
területe (2014):
14893 ha (hektár)
lakások száma (2014):
3350 db
lakosság szám (2014):
7748 fő
lakosság szám (1910. évben):
9832 fő

Kunhegyes település címere:

Kunhegyes település címere Kunhegyes címere aranyos szegélyű csücskös talpú pajzs, amely a pajzsderék és -talp találkozásában csúcsosított. A pajzs kék mezejében zöld hármashalmon vörössel fegyverzett ezüst kecskebak ágaskodik, lép és néz jobbra. A pajzson háromágú, két gyönggyel ékesített arany leveleskorona helyezkedik el, abroncsán öt, leveleiben egy-egy rubinkővel. A korona felett ékítményként - a pajzsképet ismételve - növekvőben lévő, jobbra forduló fegyverzett ezüst kecskebak emelkedik ki. A foszlányok jobbról vörös és ezüst, balról kék és arany színűek. (megjegyzendő, hogy egy 1880-as címerleírás szerint a foszlány jobbról kék és arany, balról vörös és ezüst!)

A város címere beszélő címer (tessera loquens), arra az időre utal, amikor itt a tatárjárást követően juh- és kecske tenyésztésével foglalkozó kunok és jászok települtek le. Ekkor Kakat (Kokoth) névvel illetik, melyet 1299-ből okleveles adat is bizonyít. Bár filológus körökben óva intenek e név török v. iráni eredeztetésétől és a szláv kakat (=kakas) szóból vezetik le azt, egy 1420-ból származó adat alapján, amely "Kokat, azaz más néven Hegyesegyház"-ról (Kokath alio nomine Hegeseghaz) beszél, nem zárható ki, hogy ez esetben a jász-kun ko (vagy írásképben lehet Cho is) kicsinyítővel ellátott változatáról (halom) van szó, vagy a "por, homok" jelentésű qoq szóval való összetételéről (homokhegy), vagyis a jász-kun elnevezést később egyszerűen magyarra fordították. A település eredeti nevét már csupán a Kokot-ér őrizte meg.

Hatalmaskodás színtere 1299-ben, első birtokosa (Dózsa nádor) 1311-ből ismert, ezt követően épülhetett temploma (1325-ben már áll), a török időkben a szolnoki, majd a balaszentmiklósi nahije adózója, kuruc és labanc hadak dúlják. Református közössége 1766-ban emeli templomát, mezővárosi, majd rendezett tanácsú városi, végül városi rangra emelkedett. Ezt a feltörekvést szimbolizálja a fegyverzett, ágaskodó kecskebak (a terület egykor legexponáltabb tenyészállata).

E jelkép szolgálja a szülőföldhöz kötődést, az egészséges lokálpatriotizmust és a város felvirágoztatására tett erőfeszítéseket.

Kunhegyes település területi besorolások:

Megye (2014):Jász-Nagykun-Szolnok megye
Járás (2014):Kunhegyesi (1641)
irányítószám(ok):5340 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Tiszafüred-Kunhegyesi-sík
kistájcsoport:Nagykunság
középtáj:Közép-Tiszavidék
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Jász-Nagykun-Szolnok vármegye
Járás/pozíció (1914):Tiszai felső járás

Kunhegyes település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.3702 E20.631 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Kunhegyes település web és közösségi média kapcsolatok:

Hivatalos weboldal: www.kunhegyes.hu/
WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Kunhegyes

Kunhegyes település kapcsolódó túrapontok:

pontkódpontnévbelterületre esik?
1816Kunhegyes településigen
1870Kunhegyes, szélmalomigen

látnivalók Kunhegyes településen: (lista)

látnivalókategóriacím
Komlóssy-szélmalomszélmalomKunhegyes, Pogány utca külső részén
Kunsági kiállítóház (Fafaragó galéria és néprajzi magángyűjtemény)múzeumKunhegyes, Arany János utca 69.
Református templomtemplomKunhegyes, Szabadság tér
sóházépület, építmény, épület együttes


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary kunhegyes tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep