TÚRABÁZIS.hu

Gyenesdiás

Gyenesdiás település adatok:

neve (2014.):
Gyenesdiás
rang:
nagyközség
területe (2014):
1850 ha (hektár)
lakások száma (2014):
1709 db
lakosság szám (2014):
3568 fő
lakosság szám (1910. évben):
1272 fő

Gyenesdiás település címere:

Gyenesdiás település címere Címere: álló, kerek talpú pajzs. A vörös pajzsfőt sátorosan osztja a kék pajzsmező, melyben (felső vágásában háromszor ívelt) zöld alsó pólya helyezkedik el. Mindkét vörös mezőben egy-egy arany rózsás kereszt lebeg. A kék pajzsmezőben pedig, a pólya felett, két hatágú ezüstcsillag között aranyló, leveles szőlőfürt lebeg. A pajzstalp közepében, benyúlva a pólya felső ívéig, háromágú, aranyszigony növekszik. A pajzsot jobbról aranyló ermésű tölgyfalomb, balról aranyvirágú viruló mandulaág övezi.

A címer jelképrendszere az alábbiak szerint foglalható össze.

Az élet vörös színében a két arany rózsás kereszt az egykori - a római kortól adatolható - és a mai eleven hitéletre mutat. A két kereszt egyben jelképezi az egykor két települést (és templomait), Gyenest és Diást, melyek 1840-ben történt egyesítésével jött létre Gyenesdiás.

A zöld, felső vágásában háromszor ívelt pólya utal e jellegzetes balatonfelvidéki terület domborzati viszonyaira, az egyes halmok felidézik Gyenesdiás település-elődeit (Falud, Gyenes és Diás falvakat), de közvetve - a magyar címer egy elemének, a hármashalomnak beemelésével - kifejezi a lakosság identitástudatát, nemzeti érzületét is.

Az aranyló szőlőfürt megjeleníti a neves - kétezer évre visszanyúló szőlőkultúrát, idézi a hajdani hegyközségi életet csakúgy, mint a borászat mai eredményeit.

A csillagok, a magyar néphit szerint, felhívják a figyelmet a neves ősökre ("akiknek csillaga van"). Gondolhatunk akár a 660 körül itt elhantolt avar vezérre, akár az egykori birtokos Gersei Pető család tagjaira, akik vagy fél századig a vármegye (akkor Zala) főispánjai voltak, akár a Festetics grófokra, akik közül három is (Kristóf, György, László) jelentős szerepet játszott a falvak életében vagy a község kiváló szülötteire.

Az aranyos szigony Neptunusz tengeristent és vele a klasszikus hagyományokat idézi fel, szimbolizálja az itt nagy múltra és eleven hagyományokra tekintő halászatot és az aranyló nyári verőfényben az "isteni" vízi életet, strandolást, vitorlázást, pihentető kikapcsolódást a "magyar tenger" kékjében.

A tölgyfalomb a természeti táj őshonos növényének részlete, amely emlékeztet a település lakóinak évezredes helytállására, hősi halottaira és áldozataira, a virágzó mandulaág jelzi az itt honos mandulafát, egyben - Janus Pannonius kedvelt költői témája - pedig az élet teljességét, a szorgalom gyümölcseként dús termést ígérő munkálkodást jelképezi.

Gyenesdiás település területi besorolások:

Megye (2014):Zala megye
Járás (2014):Keszthelyi (1930)
irányítószám(ok):8315 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Keszthelyi-Riviéra
kistájcsoport:-
középtáj:Balaton-Medence
nagytáj:Dunántúli-Dombság
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Zala vármegye
Járás/pozíció (1914):Keszthelyi járás

Gyenesdiás település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.7707 E17.293 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Gyenesdiás település web és közösségi média kapcsolatok:

Hivatalos weboldal: www.gyenesdias.hu/
WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Gyenesdiás

Gyenesdiás település kapcsolódó túrapontok:

pontkódpontnévbelterületre esik?
1913Berzsenyi kilátó (Pető-hegy)nem
1914Festetics kilátó (Varsás-hegy)nem
201Gyenesdiás

látnivalók Gyenesdiás településen: (lista)

látnivalókategóriacím
Büdöskúti arborétumkert, arborétum, parktermészeti látnivalókülterület, Vállustól dél-keleti irányban 3,9 km-re
Darnay-pinceépület, építmény, épület együttesGyenesdiás, Darnay utca 10.
népi lakóház épületeépület, építmény, épület együttesGyenesdiás, Liliom utca 1.
Szent Miklós-kúti pálos kolostor és templom falmaradványaiépület, építmény, épület együtteskolostor, monostor, rendházépületrom, építményromtemplomkülterület, Szent Miklós forrás közelében, zöld sáv (Z-) zöld kereszt (Z+) turistaút elágazásánál
Vadlány-likbarlangGyenesdiás, Jókai utca északi vége közelében, sárga sáv jelzésű út mentén


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary gyenesdiás tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep