TÚRABÁZIS.hu

Balástya

Balástya település adatok:

neve (2014.):
Balástya
rang:
község
területe (2014):
11000 ha (hektár)
lakások száma (2014):
1890 db
lakosság szám (2014):
3481 fő

Balástya település címere:

Balástya település címere Balástya címere a heraldikai szabályokat némileg szabadon értelmezi. Ez a címer kékkel és vörössel hasított csücskös talpú barokk pajzs keskeny aranyrámában. A jobb oldali kék mezejében két jobb haránt ezüstpólya fut, a bal oldali vörös mezőben pedig a pajzsfő és a pajzsderék magasságában ötszirmú, álló, kétlevelű, vágott, ezüst heraldikai rózsaszál van; a pajzstalp szintjén csumájával balra forduló ezüstpaprika lebeg.

A felső pajzs élen vörös-fekete bélésű pántos ezüst tornasisak fordul jobbra, gallérrészén fekete, liliomos végű kereszt rajzolatával. A sisakon gazdagon díszített (jobb és bal oldalon 1-1 két levelet, középütt három levelet hajtó ágak között is 1-1 levéllel) leveles koronából kiterjesztett szárnyú jobbra néző vörös turul növekszik. Akantuszlevelet mintázó foszlányai jobbról vörös és arany, balról kék és arany.

A címerkép jobb oldala azt fejezi ki, hogy Szeged város birtokolta hajdan, Felsőközpont néven. A bal oldali vörös mezőnek a rózsája, illetve lebegő paprikája pedig a két alaptermékre: a virágtermesztésre és a paprikatermesztésre utal.

A sisakon megjelenő kereszt a nép vallásosságát szimbolizálja. A koronából növekvő turul pedig egyrészt a magyar mivoltot fémjelzi, másrészt a sík terület hajdani szabadságát, nagyállattartását mutatja.

A korona az önkormányzatiság jelképe, a sisak pedig a település hajdani hősi halottainak állít emléket. A foszlányok a virágzó gazdaságra utalnak.

Balástya település területi besorolások:

Megye (2014):Csongrád megye
Járás (2014):Kisteleki (0720)
irányítószám(ok):6764 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Dorozsma-Majsai-homokhát
kistájcsoport:-
középtáj:Duna-Tisza közi síkvidék
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):NINCS vármegye
Járás/pozíció (1914):0 járás

Balástya település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.4221 E20.0136 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Balástya település web és közösségi média kapcsolatok:

Hivatalos weboldal: www.balastya.hu/
WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Balástya

látnivalók Balástya településen: (lista)

látnivalókategóriacím
Páduai Szent Antal templomtemplomBalástya, Széchenyi utca és Rákóczi utca elágazásánál


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary balástya tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep